Hrana koja uzrokuje nadutost

Hrana koja uzrokuje nadutost

Hrana koja uzrokuje nadutost
  • Objavljeno: Petak, 31.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanja su pokazala da sve osobe u nekom razdoblju života pate od nadutosti, koju prepoznajemo kao osjećaj pritiska u trbuhu i naoticanje trbuha.

Većinu vremena nadutost je posljedica nepravilnih prehrambenih navika, naročito prebrzog objedovanja ili prevelikih obroka.

Uzrok nadutosti su plinovi, koji se pojačano nakupljaju kada jedemo prebrzo, ali i prekomjeran unos soli. Također postoje neke namirnice koje mogu uzrokovati nadutost pa, ako primijetite simptome nadutosti nakon konzumiranja sljedećih namirnica, svakako smanjite njihov unos.

Kupusnjače

Brokula, prokulica ili kupus sadrže tvari koje probavni sustav sporo razgrađuje. I dok je poželjno povrće jesti bez prethodne termičke obrade, ove namirnice biste trebali barem kratko prokuhati kako bi smanjili rizik od nastanka nadutosti.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Ne uzrokuju nadutost kod svih osoba, već kod onih koji pate od intolerancije na laktozu. Tada tijelo nema enzim koji je potreban za razgradnju laktoze. Ako primijetite nadutost svaki put nakon konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda, vjerojatno patite od intolerancije na laktozu.

Masna hrana

Masna hrana uzrokuje nadutost jer je mast zadnja koja se probavlja i napušta tijelo. Sve vrste masti se razgrađuju sporije, u odnosu na ugljikohidrate i proteine.

Brza hrana

Brza hrana obiluje mastima i šećerom, zbog čega je idealna za stvaranje nadutosti. Kada tijelo razgrađuje šećer, proizvodi znatno više plinove. Iz tog razloga većina ljudi nakon masne i zaslađene hrane, kao i zaslađenih sokova osjeća nadutost, ali i grčeve u želucu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti