Hrvati bi u EU najviše umirali od raka

Hrvati bi u EU najviše umirali od raka

Hrvati bi u EU najviše umirali od raka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Loše životne navike

Da loše životne navike snažno utječu na zdravlje, pokazuju podaci prema kojima u europskim zemljama, gdje se troši više alkohola i cigareta, više je oboljelih od raka pluća, ždrijela i jednjaka te želuca i debelog crijeva. Prof. dr. Edo Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Split, ističe da onkolozi mogu izliječiti 50 % zloćudnih bolesti, ali da sami građani mogu učiniti puno više.

'U Hrvatskoj godišnje od raka pluća umre oko 3000 osoba. Taj je rak u 90 posto slučajeva uzrokovan pušenjem pa, kada bi pušači odlučili reći zbogom pušenju, u Hrvatskoj bi od raka pluća umrlo samo 300 osoba godišnje', ističe dr. Vrdoljak. No i duge vrste raka znatno bi se smanjile kada bi se više učinilo na suzbijanju pušenja jer se, prema podacima američkog Nacionalnog instituta za rak, oko 50 posto svih vrsta raka povezuje s pušenjem.

Upravo ti podaci razlog su što Europsko onkološko društvo smatra da i dalje treba ustrajati u prevenciji jer ni najbolji lijekovi koji su na raspolaganju oboljelima od karcinoma ne mogu izliječiti toliko koliko građani sami mogu spriječiti nastanak bolesti. Dobar primjer je upravo Hrvatska.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti