Igra na otvorenom i kratkovidnost

Igra na otvorenom i kratkovidnost

Igra na otvorenom i kratkovidnost
  • Objavljeno: Srijeda, 13.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca koja najviše vremena provode u igri na otvorenom imaju najmanje izglede da će patiti od kratkovidnosti, kažu australski znanstvenici.

Istraživači s University of Sydney dodaju kako je pozitivan učinak boravka na otvorenom bio prisutan bez obzira na to jesu li se djeca bavila nekim sportom ili su, primjerice, bila na pikniku.

Neka ranija istraživanja su pokazala kako aktivnosti poput čitanja koje zahtijevaju fokusiranje pogleda na predmete na maloj udaljenosti povećavaju izglede za kratkovidnost.

U studiji čije je rezultate objavio stručni časopis Ophthalmology je sudjelovalo 1765 djece u dobi od 6 godina te 2367 12-godišnjaka.

Kratkovidnost (miopija) je otkrivena kod samo 1,5% 6-godišnjaka te kod čak 12,8% starije djece.

Dodatna analiza je pokazala kako djeca koja na otvorenom provode u prosjeku više od 3 sata dnevno imaju 2-3 puta manji rizik za kratkovidnost.

Istraživači vjeruju da je jedan od uzroka ovakvih rezultata vjerojatno izloženost svjetlosti na otvorenom - ranije studije su pokazale da u takvim uvjetima dolazi do lučenja retinalnog dopamina koji može blokirati pretjerani rast oka odgovoran za narušavanje vida.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti