Imate UV-kremu? Ponesite i kondom

Imate UV-kremu? Ponesite i kondom

Imate UV-kremu? Ponesite i kondom
  • Objavljeno: Srijeda, 24.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prije nego što se upustite u nešto više, razmislite, jer ono za što se nadate da će biti lijepa uspomena, može se pretvoriti u noćnu moru.

Živahni turisti
Istraživanja pokazuju da su oni koji ljetuju u popularnim ljetovalištima u puno većoj opasnosti od bolesti prenosivih spolnim putem. Istraživači s Atenskog sveučilišta, koji su slijedili put kojim se širi HIV, primijetili su da su žarišta i turističke zemlje poput Grčke i Španjolske, upravo zbog promiskuitetnog ljetnog ponašanja. Ali nije samo HIV ono što živahni turist riskira pokupiti. Putnici su također ranjivi na druge kobne “suvenire” kao što su 50 vrsta spolno prenosivih bolesti poput klamidije, gonoreje, sifilisa, hepatitisa, ali su i u opasnosti od silovanja te neplanirane trudnoće. Kod nas su roditelji u strahu od Zrća, koje se uvijek spominje kao mjesto najslobodnijeg, pa i razuzdanog ponašanja na Jadranu. Međutim, odgovorni tinejdžer može “preživjeti” Zrće bez posljedica, dok se 60-godišnjak kojem su popustile kočnice s ljetovanja može vratiti sa spolnom bolešću.

– Često ljudi koji idu na ljetovanje unaprijed planiraju kako će isprobati nešto što nikad ne bi učinili kod kuće. Svi su sad zabrinuti zbog svinjske gripe, a u većoj su opasnosti od spolnih bolesti koje im mogu zagorčati život - kaže Lisa Power iz organizacije Terrence Higgins Trust koja pomaže oboljelima od HIV-a. Ali i dalje mnogi bezbrižni turisti ostavljaju zdravi razum iza sebe čim osjete mirise ljeta. Lanjsko istraživanje 2000 britanskih žena pokazalo je da bi četiri od njih pet u stranoj zemlji spavale s nekim koga ne poznaju otprije, dok je trećina priznala da je za puta u inozemstvo spavala više nego s jednim partnerom. Više od trećine žena u dobi od 18 do 34 godine reklo je da bi im bilo neugodno pokrenuti temu o kondomima s novim partnerom.

Odmah k liječniku
– Ako na odmor niste došli bez kreme za sunčanje, nemojte niti bez kondoma, upozorava Lisa. Ako je avantura već iza vas, ne čekajte povratak kući da biste sanirali posljedice. Većina ljetovališta ima liječnika.

– Ako vas svrbi tri dana nakon što ste se zabavili, pođite k liječniku. Uvjerite se da kući ne nosite ništa opasno – savjetuje Lisa.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti