Imovinski status i rak

Imovinski status i rak

Imovinski status i rak
  • Objavljeno: Petak, 03.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dugotrajno preživljavanje raka dojke je u porastu kod svih žena, bez obzira na imovinski status, no istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Cancer otkriva da taj postotak kod siromašnih žena još zaostaje za postotkom kod imućnijih žena.

Istraživači su pregledali podatke za više od 380 000 žena kojima je dijagnosticiran rak dojke u Engleskoj i Walesu od 1986. do 1999. Otkrili su da je petogodišnje preživljenje za žene s rakom dojke koje su živjele u najbogatijim područjima stalno oko 6% veće od žena iz siromašnijih područja.

Direktor nacionalnog programa protiv raka dojke Velike Britanije, profesor Mike Richads, rekao je da su kliničari skloni pripisati razliku činjenici da žene lošijeg socijalno-ekonomskog statusa često imaju i druge bolesti osim raka.

No, statističari vjeruju da je lošije preživljenje povezano s kasnijim postavljanjem dijagnoze u siromašnijim skupinama. Te razlike u mišljenju ističu potrebu za prikupljanjem kvalitetnih informacija o detaljima određivanja faze u kojoj je bolest i dodatnim bolestima, zaključio je na kraju profesor Richards.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti