Akupunktura i umjetna oplodnja

Akupunktura i umjetna oplodnja

Akupunktura i umjetna oplodnja
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tim istraživača sa britanskog sveučilišta University of Southampton i bolnice iz istoimenog grada, Princess Anne, pokazao je da se podvrgavanjem akupunkturi u vrijeme prijenosa embrija doseže postotak živorođene djece od 35%.

To govori u korist akupunkture, budući da je postotak živorođene djece koja se začnu umjetnom oplodnjom bez akupunkture tek 22%. Voditelj istraživanja Ying Cheong, sa katedre za reprodukciju spomenutog sveučilišta, rekao je da je ovo otkriće "dobra vijest".

Da li akupunktura pomaže ženama da rode živo dijete ili ne je kontroverzno pitanje, i mišljenja o tome su podijeljena, rekao je. Pokazali smo da akupunktura, obavljena u pravom stadiju, može imati značajan učinak. Žena koja se podvrgne tome ima znatno veću vjerojatnost da će roditi živo dijete od žene koja nije bila na akupunkturi, zaključio je.

No, istraživanje je otkrilo i da je vrijeme u kojem se akupunktura obavi također važno, budući da akupunktura koja se obavila u danima nakon prijenosa embrija nije popravila vjerojatnost za uspješnu trudnoću.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti