Kofein u trudnoći

Kofein u trudnoći

Kofein u trudnoći
  • Objavljeno: Utorak, 11.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene bi trebale biti zabrinute glede uzimanja toga stimulansa i trebale bi smanjiti njegovu konzumaciju tijekom trudnoće, prema mišljenju stručnjaka, objavljeno je na stranicama HealthDaya. Čak i uzimanje niskih količina kofeina tijekom trudnoće može povisiti rizik od rođenja djeteta s niskom rodnom masom, opisano je u novom istraživanju.

Britanski istraživači proučili su 2 645 trudnica, prosječne dobi od 30 godina, koje su imale niskorizične trudnoće. Njihov prosječni unos kofeina tijekom trudnoće bio je 159 mg na dan, puno niži od preporučenih 300mg/dan U.K. Food Standards Agency. Čaj je bio glavni izvor kofeina (62%), slijede kava (14%), cola (12%), čokolada (8%), i bezalkoholna pića (2%).

Kod većine žene bebe su rođene na termin s prosječnom rodnom masom od 3 450g (što je oko prosjeka za Veliku Britaniju), dok je 4% djece rođeno prerano, 0,3% bili su mrtvorođeni, i 0,7% bili su kasno pobačeni.

Dr. Justin Konje i njegovi kolege s University of Leicester i University of Leeds zaključili su da je veća količina konzumiranog kofeina bila povezana s povišenim rizikom od rođenja bebe s niskom rodnom masom. Uspoređujući žene koje su uzimale manje od 100mg/dan kofeina (što je manje od jedne šalice kave), rizik od rođenja bebe niske rodne mase bio je viši za 20% kod žena koje su uzimale 100-199mg/dan, i za 50% kod onih koje su uzimale 200-299 mg/dan te za 40% kod uzimanja više od 300mg/dan.

Konzumacija kofeina u količini većoj od 100mg/dan bila je povezana s fetalnom redukcijom tjelesne mase za 34-59g u prvom tromjesječju, 24-74g u drugom tromjesječju i 66-89g u trećemu tromjesječju. Učinak je bio značajan i konstantant tijekom sva tri tromjesječja kod uzimanja kofeina u količini većoj od 200mg/dan. Poveznica između kofeina i niske rodne mase bila je najizraženija u žena koje su brže metabolizirale kofein.

Trudnice bi trebale znatno smanjiti konzumaciju kofeina prije i tijekom trudnoće, izjavili su istraživači. Studija je objavljena online u časopisu "British Medical Journal".

Studija ponovno ističe zabrinutost da bi kofein mogao utjecati na fetalni rast, ali upozorenje autora moglo bi nepotrebno uplašiti žene koje su konzumirale nešto kofeina tijekom trudnoće, napisao je u pridruženom komentaru članka profesor Jorn Olsen, s odjela epidemiologije, Universty of California, Los Angeles, School of Public Health sa svojim kolegama.

Oni su se složili da bi trudnice trebale smanjiti unos kofeina, ali ga ne bi trebale zamijeniti s nezdravim alternativama kao što su alkoholna pića ili negazirani napici s puno šećera.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti