Indijski farmeri ubrizgavaju hormone u voće i povrće

Indijski farmeri ubrizgavaju hormone u voće i povrće

Indijski farmeri ubrizgavaju hormone u voće i povrće
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Indijski farmeri ubrizgavaju hormone, koji se ponekad daju ženama tijekom poroda, u voće i povrće kako bi što prije sazrilo i dobilo na težini, upozorio je indijski ministar.

U pismu Ministarstvu zdravstva, dužnosnik ministarstva Hraniti Tronog zahtijeva strože kažnjavanje ilegalanog korištenja lijeka oksitocina, za koji tvrdi da može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe ako se uzima kroz duže vremensko razdoblje.

„Ti hormoni mogu dovesti do nepopravljive štete po naše zdravlje ako se tijekom dužeg vremenskog razdoblja konzumiraju kroz povrće", naveo je Tronog, navodeći srčane poremećaje, neplodnost, živčane slomove i gubitak pamćenja kao moguće nuspojave.

Hormon koji se inače koristi kako bi se potaknuo porod i dojenje kod žena, ubrizgava se u bundeve, lubenice, patlidžane i krastavce kako bi nosili veći plod.

Injekcija se također može primjeniti na voću i povrću prije nego što dođu na tržnicu, kako bi imali puniji i svježiji izgled.

Iako je lijek zabranjen za upotrebu kod životinja, često se ilegalno koristi kod goveda za poticanje proizvodnje mlijeka.

Indijsko ministarstvo zdravstva zabranilo je javnu prodaju oksitocina, nakon niza medijskih izvješća da su u ruralnom Rajasthanu, lijek davali maloljetnim djevojkama kako bi izgledale starije prije braka.

U susjednom Bangladešu, prostitutkama su iz istih razloga često davali steroidnu drogu oradekson, što je jedan od oblika oksitocina.

Unatoč zabrani o javnoj prodaji lijeka u Indiji, hormon je još uvijek lako dostupan kod prodavača gnojiva i pesticida, prenosi dužnosnik u Ministarstvu zdravstva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti