Injekcija za rak testisa

Injekcija za rak testisa

Injekcija za rak testisa
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici vjeruju da bi se vrlo čest oblik raka testisa mogao izliječiti jednom jedinom injekcijom. U 40% do 45% slučajeva raka testisa radi se o seminomu u ranom stadiju, te je bolest moguće gotovo uvijek izliječiti zračenjem. No, znanstvenici se sada nadaju da će jedna jedina injekcija koja sadržava lijek karboplatin zamijeniti radioterapiju i smanjiti rizike koje sa sobom nosi zračenje.

Dr. Ben Mead, profesor s engleskog Sveučilišta ?Southampton?, komentirao je: ?Zadovoljni smo rezultatima ovog velikog istraživanja. Davanje injekcija karboplatina umjesto zračenja pacijentima je manje neugodno i ima manje dugoročnih rizika.?

U istraživanje su bila uključena 573 muškarca koji su primili injekciju i 904 muškarca koji su dva ili tri tjedna bili podvrgnuti svakodnevnom zračenju. Istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su primali karboplatin imali manje nuspojava i brže su se mogli vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Muškarci koji su bili liječeni karboplatinom imali su i manji rizik da će razviti rak u drugome testisu. Kod pet posto muškaraca koji su primali karboplatin bolest se vratila unutar tri godine, no nijedan od njih nije umro nakon ponovnog liječenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti