3 važne činjenice o raku testisa

3 važne činjenice o raku testisa

3 važne činjenice o raku testisa
  • Objavljeno: Utorak, 02.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Vrlo često slušamo o raku prostate, kao i o svim koracima za prevenciju, no rak testisa je najčešći rak među muškarcima u dobi od 15 do 35 godina. Rano dijagnosticiranje raka testisa uvelike određuje vjerojatnost uspješnog liječenja. Naime, stopa preživljavanja je veća od 95% kada se rak testisa otkrije u najranijoj fazi.

Rak testisa se može javiti u bilo kojoj dobi

Iako se oko 50% slučajeva raka testisa javlja kod muškaraca u dobi od 20 do 34 godine, svi muškarci, neovisno o dobi, mogu bolovati od ove bolesti. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se rak testisa javlja čak i kod muškaraca mlađih od 20 godina, naročito ako imaju genetske predispozicije.

Može uzrokovati kvržice po cijelom tijelu

Najočitiji simptom raka testisa je kvržica na testisima. Ona je u pravilu veličine zrna graška, ali može biti i veća. Postoje slučajevi kada se rak testisa proširi putem limfe sve do limfnih čvorova, kao i slučajevi kod kojih se rak testisa prepozna uočavanjem kvržice na području vrata. Također, trebate znati da kvržica na testisima ne upućuje nužno na rak testisa. Jedno istraživanje znanstvenika iz Ujedinjenog Kraljevstva je pokazalo da od 2000 muškaraca s rakom kvržice na testisima njih samo 70 boluje od raka testisa.

Postoje specifični faktori rizika

Osim dobi, postoje i drugi faktori rizika za nastanak raka testisa. Najčešći faktori rizika su genetska predispozicija i nespušteni testis. Također, jedno istraživanje je pokazalo da visina i tjelesna težina također mogu utjecati na rizik od nastanka raka testisa. Naime, ako imate višak kilograma i natprosječno ste visoki, postoji povećan rizik od nastanka raka testisa.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti