Prehrana predškolske i školske djece

Prehrana predškolske i školske djece

Prehrana predškolske i školske djece
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kako planirati pravilnu prehranu za predškolsku i školsku djecu? To je svakodnevna briga s kojom se susreću mnogi roditelji, tete u vrtiću, nastavnici, nutricionisti koji kreiraju dnevne obroke djece i dr.

Iako pojam "zdrava prehrana? nije baš osobito točno određen, većina bi se složila da je pravilna odnosno zdrava prehrana ona koja -osigurava djetetu najbolji mogući tjelesni i psihomotorički rast i razvoj, -održava tjelesno i duševno zdravlje djece i -smanjuje na najmanju moguću mjeru ostvarivanje genskih okolinskih čimbenika rizika za pojavu raznih bolesti (npr. pretilosti, ateroskleroze, arterijske hipertenzije i dr.) ne samo tijekom djetinjstva nego i kasnije u odrasloj dobi.

Predškolska je dob vrijeme kada dijete u krugu obitelji oponašanjem i prijenosom običaja, stavova i predrasuda stvara prehrambene navike, više-manje za cijeli život.

Redovitost dnevnog rasporeda obroka izvanredno je važna za predškolsku i školsku djecu kojoj je stabilan obiteljski dnevni red ćvrst i nezaboravan oslonac za snalaženje i sigurnost u vlastitom domu, a kasnije i izvan njega.

Zbog toga promicanje pravilne ("zdrave") prehrane mora početi unutar obitelji. Treba nastojati da barem jedan ili dva obroka tijekom dana (npr. doručak ili većera) budu vrijeme okupljanja obitelji oko stola, jer je to izvrsna prigoda da dijete stekne prehrambene navike te da se održi i njeguje razgovor i komunikacija među ukućanima.

Dnevni obiteljski obrok treba protjecati u smirenom i za dijete ugodnom ozračju, a ne smije postati vrijeme ?ratovanja? oko izbora i količine hrane koju dijete uzima ili ne uzima. Isto tako uzimanje hrane ne smije postati način nagrađivanja, kažnjavanja ili ucjene dijeteta za poželjno ili nepoželjno ponašanje.

Poznato je da djeca uglavnom imaju dobru prirođenu sposobnost reguliranja energijskog unosa, na prvome mjestu odabirom količine hrane koju uzimaju. Zbog toga briga roditelja mora biti u prvom redu ODABIR i PONUDA RAZNOVRSNIH NAMIRNICA, više nego količina hrane koju dijete konzumira.

Pri planiranju i ostvarivanju pravilne prehrane naših školaraca može pomoći tablica preporučenih dnevnih količina namirnica za djecu školske dobi:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti