Najraniji simptomi raka kod muškaraca

Najraniji simptomi raka kod muškaraca

Najraniji simptomi raka kod muškaraca
  • Objavljeno: Srijeda, 15.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rak je vodeći uzročnik smrti među odraslim muškarcima. Jednom kada se rak proširi vrlo ga je teško izliječiti, zbog čega je važno upoznati se s najranijim simptomima raka.

Učestale promjene u radu probavnog sustava

Nagle i učestale promjene u radu probavnog sustava mogu biti posljedica raka debelog crijeva ili anusa. Rak debelog crijeva se može razviti na bilo kojem dijelu debelog crijeva i uzrokuje simptome kao što su proljev, zatvor, plinovi i bolovi na području abdomena.

Krvarenje iz anusa

Krvarenje iz anusa može biti jedan od prvih simptoma raka anusa. Iako krvarenje iz anusa mogu uzrokovati i druga stanja, kao što su hemoroidi, svakako bi bilo dobro da se obratite liječniku. Stručnjaci svim muškarcima koji su stariji od 50 godina savjetuju redovite preglede.

Provjerite 25 simptoma raka koje muškarci najčešće ignoriraju!

Urinarne promjene

Inkontinencija i urinarne promjene su vrlo uobičajena posljedica starenja. Ipak, urinarne promjene, uzrokovane rakom prostate, su nešto drugačije:

  • inkontinencija
  • otežano mokrenje
  • oduženo mokrenje
  • intenzivno naprezanje tijekom mokrenja.

Krv u mokraći

Krv u mokraći nikada nemojte zanemariti jer je uobičajeni simptom raka mokraćnog mjehura. Ovo je jedan od najčešćih tipova raka, naročito kod pušača i bivših pušača. Krv u mokraći može biti posljedica prostatitisa, raka prostate i infekcije urinarnog trakta.

Istražite koji su zdravstveni rizici za muškarce u četrdesetima!

Bolovi u donjem dijelu leđa

Bolovi u donjem dijelu leđa su jedan od najranijih simptoma raka. Za razliku od uobičajenih bolova u leđima, bolovi u leđima uzrokovani rakom prostate mogu uzrokovati jaku napetost i osjećaj nelagode koji se širi prema kukovima.

Kašalj

Kroničan kašalj je jedan od najranijih simptoma raka pluća. Ako je kašalj popraćen iskašljavanjem krvi, što prije se obratite liječniku.

Kvržice na testisima

Rak testisa je nešto rjeđi od raka prostate, pluća i debelog crijeva. Ipak, nemojte zanemarivati ovaj simptoma. Kvržice na testisima su najraniji simptom raka testisa.

Kroničan umor

Kroničan umor možete shvatiti kao znak koji vam tijelo šalje da bi vas upozorilo kako nešto nije u redu. Kako se rak širi, tako će umor postajati intenzivniji. Kronični umor je vrlo često simptom raka debelog crijeva.

Provjerite popis pretraga za svakog muškarca!

Naglo i neobjašnjivo mršavljenje

Naglo i neobjašnjivo mršavljenje može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema i raznih vrsta raka. Ako ste naglo smršavili, bez obzira na to što su vaše životne navike ostale iste, svakako se obratite liječniku.

Kvržice u grudima

Rak dojke se ne javlja samo kod žena. Muškarci također trebaju biti oprezni. Ako ste primijetili kvržice u grudima, svakako se obratite liječniku, naročito ako u obiteljskoj anamnezi imate slučajeve raka dojke.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije