Zašto trebate jesti više kivija

Zašto trebate jesti više kivija

Zašto trebate jesti više kivija
  • Objavljeno: Utorak, 01.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Početak studenog optimalno vrijeme za berbu kivija. Kivi je pun hranjivih tvari kao što su vitamin C, vitamin K, vitamin E, folna kiselina i kalij. Također sadrži antioksidanse i dobar je izvor vlakana. Male crne sjemenke su jestive, kao i kora.

  • Pomaže u liječenju astme zbog vitamina C i antioksidansa
  • Potiče probavu zbog velike količine vlakana i enzima
  • Jača imunološki sustav jer obiluje vitaminom C: samo jedna šalica kivija sadrži oko 273% preporučene dnevne doze
  • Smanjuje rizik od drugih zdravstvenih oboljenja: antioksidansi ublažavaju stres, koji dovodi do raznih oboljenja, pogotovo kardiovaskularnog sustava
  • Snižava krvni tlak: kivi sadrži bioaktivne tvari koje mogu sniziti krvni tlak i u konačnici, zaštititi od moždanog i srčanog udara
  • Sprječava zgrušavanje krvi i količinu masnoće u krvi: istraživanja pokazuju da kivi može djelovati slično kao acetilsalicilna kiselina
  • Štiti vid: kivi može smanjiti makularnu degeneraciju oka za 36% čemu pridonose visoke razine zeaksantina i luteinau kiviju

Potencijalni rizici

Na kivi možete bili alergični. Znakovi alergije su svrbež u grlu, natečen jezik, problemi s gutanjem, povraćanje i osip. Rizik za alergiju na kivi se povećava ako ste alergični na lješnjake, avokado, pšenicu, smokve ili mak.

U rijetkim slučajevima, kivi može usporiti zgrušavanje krvi što pojačava krvarenje. To bi moglo povećati ozbiljnost poremećaja krvarenja. Ako imate poremećaj krvarenja ili morate na operaciju, izbjegavajte kivi.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti