Iskoristite zdravstvene prednosti kivija!

Iskoristite zdravstvene prednosti kivija!

Iskoristite zdravstvene prednosti kivija!
  • Objavljeno: Utorak, 07.03.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kivi je pun hranjivih tvari kao što su vitamin C, vitamin K, vitamin E, folna kiselina i kalij. Također sadrže antioksidanse i dobar je izvor vlakana. Male crne sjemenke su jestive, kao i kora. Nije ugodna za jelo i većina ljudi guli kivije. Zahvaljujući raznim lokacijama na kojima se uzgaja, kivi je dostupan na tržištu cijele godine.

Pomaže u liječenju astme zbog vitamina C i antioksidansa.

Potiče probavu zbog velike količine vlakana i enzima.

Jača imunološki sustav jer obiluje vitaminom C. Samo jedna šalica kivija sadrži oko 273% preporučene dnevne doze.

Smanjuje rizik od drugih zdravstvenih oboljenja. Antioksidansi ublažavaju stres, koji dovodi do raznih oboljenja, pogotovo kardiovaskularnog sustava.

Snižava krvni tlak. Kivi sadrži bioaktivne tvari koje mogu sniziti krvni tlak i u konačnici, zaštititi od moždanog i srčanog udara.

Pripremite ukusan i zdrav zeleni čaj s kivijem!

Sprječava zgrušavanje krvi i količinu masnoće u krvi. Istraživanja pokazuju da kivi može djelovati slično kao acetilsalicilna kiselina.

Štiti vid. Kivi može smanjiti makularnu degeneraciju oka za 36% čemu pridonose visoke razine zeaksantina i luteinau kiviju.

Potencijalni rizici

Na kivi možete bili alergični. Znakovi alergije su svrbež u grlu, natečen jezik, problemi s gutanjem, povraćanje i osip. Rizik za alergiju na kivi se povećava ako ste alergični na lješnjake, avokado, pšenicu, smokve ili mak.

U rijetkim slučajevima, kivi može usporiti zgrušavanje krvi što pojačava krvarenje. To bi moglo povećati ozbiljnost poremećaja krvarenja. Ako imate poremećaj krvarenja ili morate na operaciju, izbjegavajte kivi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti