Zašto trebate jesti više kivija
Izvor slike: 123RF
Kategorija: Zanimljivosti
Početak studenog optimalno vrijeme za berbu kivija. Kivi je pun hranjivih tvari kao što su vitamin C, vitamin K, vitamin E, folna kiselina i kalij. Također sadrži antioksidanse i dobar je izvor vlakana. Male crne sjemenke su jestive, kao i kora.
- Pomaže u liječenju astme zbog vitamina C i antioksidansa
- Potiče probavu zbog velike količine vlakana i enzima
- Jača imunološki sustav jer obiluje vitaminom C: samo jedna šalica kivija sadrži oko 273% preporučene dnevne doze
- Smanjuje rizik od drugih zdravstvenih oboljenja: antioksidansi ublažavaju stres, koji dovodi do raznih oboljenja, pogotovo kardiovaskularnog sustava
- Snižava krvni tlak: kivi sadrži bioaktivne tvari koje mogu sniziti krvni tlak i u konačnici, zaštititi od moždanog i srčanog udara
- Sprječava zgrušavanje krvi i količinu masnoće u krvi: istraživanja pokazuju da kivi može djelovati slično kao acetilsalicilna kiselina
- Štiti vid: kivi može smanjiti makularnu degeneraciju oka za 36% čemu pridonose visoke razine zeaksantina i luteinau kiviju
Potencijalni rizici
Na kivi možete bili alergični. Znakovi alergije su svrbež u grlu, natečen jezik, problemi s gutanjem, povraćanje i osip. Rizik za alergiju na kivi se povećava ako ste alergični na lješnjake, avokado, pšenicu, smokve ili mak.
- Pripremite ukusan i zdrav zeleni čaj s kivijem!
U rijetkim slučajevima, kivi može usporiti zgrušavanje krvi što pojačava krvarenje. To bi moglo povećati ozbiljnost poremećaja krvarenja. Ako imate poremećaj krvarenja ili morate na operaciju, izbjegavajte kivi.
Vezani sadržaj:
- Od anemije do svrbeža anusa: čudesne ljekovite moći šipka ili nara
- Zašto jesti sjemenke bundeve: iznenađujuće nuspojave i prednosti
- Ukusni recept za teleći odrezak punjen kivijem s povrćem
Najčitanije zanimljivosti
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345