Isprobajte ovo novo hranjivo voće!
Kralj voća", nadimak za durian nije slučajnost. Ovo izuzetno hranjivo raste u tropskim dijelovima svijeta, a uglavnom ga možemo naći u Indoneziji, Tajlandu i Maleziji.
Okus
Durian ima specifičan okus češnjaka, karamele, sira i badema. Može se jesti kuhan ili svjež. Velike sjemenke u središtu ovog neobičnog voća su također jestive, no moraju biti termički obrađene.
Miris
Ovo voće ima i specifičan miris. Postoje ljudi koji ga obožavaju, međutim većini je odbojan. Najčešće ga uspoređuju s kombinacijom luka, kanalizacije i sumpora.
Saznajte koje voće štiti od raka kože!
Prednosti
Prosječni durian ima oko 26 grama masti, 132 grama ugljikohidrata, 9 grama vlakana i 4 grama proteina. Također je bogat vitaminom C, manganom, vitaminom B6, kalijem i tiaminom. Durian sadrži i riboflavin, bakar, folat magnezija, niacin i velike količine antioksidansa poput antocijanina, karotenoida, polifenola i flavonoida.
Durian se koristi u tradicionalnoj medicini kao prirodni lijek za bolesti kao što su visoka temperatura i razne kožne bolesti. Međutim, njegova ljekovita svojstva još treba istražiti.
Ovo voće se, zbog visokog sadržaja antioksidansa, može koristiti za prevenciju raka. Također, smatra se da smanjuje razinu kolesterola i da je dobar u borbi protiv bolesti srca. Budući da je bogat vitaminom C, izvrstan je lijek za sprječavanje moždanog udara.
Ovo voće je najbolje za sagorijevanje masti!
Durian ima nizak glikemijski indeks, pa ga mogu konzumirati dijabetičari.
Rizici
Iako durian ima mnoga blagotvorna svojstva za ljudski organizam, osobe koje konzumiraju alkohol moraju biti svjesne da durian sadrži spojeve sumpora, što zaustavlja razgradnju alkohola. U kombinaciji s alkoholom može potaknuti povraćanje, mučnine i ubrzan puls.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345