Otkrivamo 5 zdravstvenih prednosti gljiva!
Sezona je gljiva i bez obzira na vaše omiljene, gljive su pune esencijalnih hranjivih tvari. Mnoge vrste sadrže selen i vitamin D. Obiluju željezom, siromašne su kalorijama i idealne su za pripremu pravih jesenskih jela. Možete raditi juhu, varivo, gulaš, možete ih pohati, peći na žaru, dodati u razne umake ili ih puniti.
Ovo je 5 osnovnih prednosti gljiva, zbog čega ćete ih više uvrstiti u svoj jelovnik:
1. Obiluju vitaminom D
Gljive su jedina namirnica koja sadrži ovaj vitamin. Kao i ljudi, gljive ovaj vitamin proizvode uz pomoć sunčeve svjetlosti.
2. Jačaju imunološki sustav
Gljive mogu potaknuti imunitet jer povećavaju proizvodnju antivirusnih i drugih proteina, koje stanice oslobađaju prilikom zaštite i oporavka tkiva. Istraživanja pokazuju da gljive unapređuju sazrijevanje stanica imunološkog sustava iz koštane srži.
3. Pune su antioksidansa
Kada je riječ o antioksidantima, tvarima koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, izabrat ćemo bilo koje drugo povrće ili voće. Gljive smo do sada zanemarivali, no nova istraživanja pokazuju da gljive sadrže jednaki broj antioksidansa kao i crvene paprike.
4. Potiču metabolizam
Vitamini B skupine sudjeluju u pretvaranju ugljikohidrata u energiju. Također pomažu organizmu metabolizirati masti i proteine. Gljive sadrže puno vitamina B2 (riboflavin) i vitamina B3 (niacin).
5. Čuvaju zdravlje mjehura
Gljive sadrže selen, koji smanjuje rizik od karcinoma mokraćnog mjehura, što posebno pogoduje zdravlju žena.
Vezani sadržaj:
- Isprobajte recept za rižoto s gljivama
- Evo kako gljive mogu pomoći mršavljenju
-
Recept dana
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345