Oprez! Ova 4 nastupa mogu uništiti prvi dojam

Oprez! Ova 4 nastupa mogu uništiti prvi dojam

Oprez! Ova 4 nastupa mogu uništiti prvi dojam
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ostavljanje dobrog dojma je itekako bitno za društveni život. Na intervjuu za posao ili na važnom spoju prvi dojam može značiti uspjeh ili neuspjeh.

Da bi bio dobro prihvaćen, pojedinac mora prenijeti neke kvalitete poput topline, pouzdanosti i sposobnosti, a izrada pozitivnog dojma uključuje samoregulaciju i samokontrolu, od kojih oba zahtijevaju napor.

U nastavku otkrivamo koja 4 nastupa mogu u potpunosti uništiti prvi dojam.

1. Prevelika samouvjerenost

Previše samouvjerene osobe imaju tendenciju ostaviti negativan dojam jer ih drugi ljudi smatraju „glumcima“. Provedeno je i istraživanje u kojem su sudionici bili najviše odbijeni kada su se „glumci“ uspoređivali s drugima, bez obzira radi li se o poslovnoj ili prijateljskoj vezi. Sudionici su se osjećali ugroženima i samo-zaštitnima, što je zauzvrat izazvalo neprijateljstvo i antagonizam prema „glumcima“.

2. Skromno hvalisanje

Skromno hvalisanje je pogrešan, prikriveni oblik hvaljenja koji djeluje kao žalovanje ili poniznost. Izjava poput: „Tako me zbunjuje moja kosa koja je savršena i čista čak i nakon 5 dana“ klasičan je primjer skromnog hvalisanja kojem su društvene mreže omogućile još brži rast i razvoj. Takva taktika je pogrešna jer dovodi u pitanje iskrenost osobe, što stvara negativan dojam. Ljudima je dosta važan faktor istinitosti, a ako ga ne osjete na prvu, kvari se prvi dojam.

3. Licemjerje

Licemjerne osobe tvrde da imaju određene osobine, ali ne uspijevaju ispuniti te standarde. Drugim riječima, licemjeri pričaju priču koja ne drži vodu, osobito ako se tiče moralnih pitanja. Licemjerje u nekim slučajevima može ostati skriveno, no, kada se iskaže svoje pravo lice, a to se dogodi prije ili kasnije, više ne može vratiti izgubljeno povjerenje. Zato se savjetuje da budete iskreni, bez obzira hoćete li se svidjeti drugima, barem kad se govori o jako važnim pitanjima koje utječu na vezu ili posao.

4. Lažni komplimenti

Lažni kompliment je zapravo uvreda zamaskirana u kompliment, gdje se laskavost namjerno ističe. Kad kažete: „Stvarno nisam od tebe očekivao da ćeš to tako dobro napraviti“ naglašavate nepovjerenje i sumnju u drugoga pa ostali zaključuju da odjednom želite biti voljeni i imati visoki društveni status, zbog čega ostavljate lošiji prvi dojam.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti