Najčešći mitovi o maslinovom ulju

Najčešći mitovi o maslinovom ulju

Najčešći mitovi o maslinovom ulju
  • Objavljeno: Subota, 19.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Pitate li se koliko je maslinovo ulje uistinu zdravo, smijete li kuhati s njim ili kako prepoznati pravo ulje?

Zagrijavanje maslinovog ulja

Prema znanstvenim istraživanjima, maslinovo ulje pri zagrijavanju zadržava većinu spojeva i nutritivnih svojstava. Istraživanja također pokazuju da je maslinovo ulje stabilnije od topline. Dakle, ako želite pržiti hranu, koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ono ima najvišu razinu antioksidansa i stoga je otporno na visoke temperature.

Pretvaranje maslinovog ulja u trans-masti

Pretvaranje ulja u trans-masti bi trajalo nekoliko sati, stoga se ova vrsta transformacije neće pojaviti u normalnim uvjetima kućnog kuhanja. Maslinovo ulje se pretvara u trans-masti samo ako se koristi više puta i zagrijava na vrlo visokim temperaturama.

Deklaracija na maslinovom ulju

Nažalost, mnogo maslinovog ulja dostupnog na tržištu označeno je kao ekstra djevičansko, iako zapravo to nije. Prilikom odabira kvalitetnog ulja, svakako obratite pozornost na deklaraciju na kojoj su ponekad navedene razne kemikalije, postupak rafiniranja ili omjer miješanja maslinovog i drugog ulja.

Maslinovo ulje za kožu

Iako kokosovo ulje prednjači u kozmetičkoj industriji za njegu kože, maslinovo ulje zaslužuje jednaku pozornost. Ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže kod akutnog dermatitisa i ima antioksidativna svojstva. Prema nekim istraživanjima, lokalno primjenjivanje maslinovog ulja smanjilo je tumor kože kod miševa nakon izlaganja UV zrakama. Također je dokazano da je maslinovo ulje izvrsno u borbi protiv preranog starenja. Napravite sami hidratantno sredstvo za kožu od maslinovog ulja, destilirane vode i organskog peršina.

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje?

Pravo ekstra djevičansko ulje je hranjivije i ima bolji okus i miris. Izbjegavajte ulja iz plastičnih boca. Birajte staklene tamne boce. Provjerite je li ulje iz organskog uzgoja i pažljivo čitajte deklaracije.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti