Istražite mitove o maslinovom ulju!

Istražite mitove o maslinovom ulju!

Istražite mitove o maslinovom ulju!
  • Objavljeno: Subota, 10.12.2016.
  • Broj pregleda: 608
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Zanimljivosti

Pitate li se koliko je maslinovo ulje uistinu zdravo, smijete li kuhati s njim ili kako prepoznati pravo ulje? Odgovore biste mogli pronaći u nastavku. Za početak, maslina je voće, a ne povrće. Ako na deklaraciji piše da je ulje pakirano u Italiji, to ne znači da je napravljeno na tom podneblju. Izbjegavajte ulja na kojima nije precizno navedeno mjesto proizvodnje.

Smije li se maslinovo ulje zagrijavati?

Prema znanstvenim istraživanjima, maslinovo ulje pri zagrijavanju zadržava većinu spojeva i nutritivnih svojstava. Istraživanja također pokazuju da je maslinovo ulje stabilnije od topline. Dakle, ako želite pržiti hranu, koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ono ima najvišu razinu antioksidansa i stoga je otporno na visoke temperature.

Može li se maslinovo ulje pretvoriti u trans-masti?

Pretvaranje ulja u trans-masti bi trajalo nekoliko sati, stoga se ova vrsta transformacije neće pojaviti u normalnim uvjetima kućnog kuhanja. Maslinovo ulje se pretvara u trans-masti samo ako se koristi više puta i zagrijava na vrlo visokim temperaturama.

Njegujte tijelo i kosu maslinovim uljem!

Jesu li maslinova ulja pogrešno označena?

Nažalost, mnogo maslinovog ulja dostupnog na tržištu označeno je kao ekstra djevičansko, iako zapravo to nije. Prilikom odabira kvalitetnog ulja, svakako obratite pozornost na deklaraciju na kojoj su ponekad navedene razne kemikalije, postupak rafiniranja ili omjer miješanja maslinovog i drugog ulja.

Njeguje li maslinovo ulje kožu?

Iako kokosovo ulje prednjači u kozmetičkoj industriji za njegu kože, maslinovo ulje zaslužuje jednaku pozornost. Ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže kod akutnog dermatitisa i ima antioksidativna svojstva. Prema nekim istraživanjima, lokalno primjenjivanje maslinovog ulja smanjilo je tumor kože kod miševa nakon izlaganja UV zrakama. Također je dokazano da je maslinovo ulje izvrsno u borbi protiv preranog starenja. Napravite sami hidratantno sredstvo za kožu od maslinovog ulja, destilirane vode i organskog peršina.

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje?

Pravo ekstra djevičansko ulje je hranjivije i ima bolji okus i miris. Izbjegavajte ulja iz plastičnih boca. Birajte staklene tamne boce. Provjerite je li ulje iz organskog uzgoja i pažljivo čitajte deklaracije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti