IVF povećava rizik za rak jajnika

IVF povećava rizik za rak jajnika

IVF povećava rizik za rak jajnika
  • Objavljeno: Srijeda, 02.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje koje je promatralo gotovo 30.000 žena koje su htjele zatrudnjeti, otkrilo je kako su tumori češći u grupi koja je prošla IVF tretman.

Znanstvenici vjeruju da je ta razlika tu zbog hormonskih lijekova koji pomažu ženi da proizvodi više jajašaca.

Kažu kako bi daljnja istraživanja na parovima koji već nekoliko godina pokušavaju zatrudnjeti s potpomognutom oplodnjom, moglo dovesti do preporuka da prestanu nakon više od tri IVF ciklusa, zbog visokog rizika od pojavljivanja bolesti.

"Ako smo saznale da su žene koje su prošle nekoliko IVF ciklusa ili su unijele velike doze lijekova za poticanje rada jajnika pod većim rizikom od razvoja raka jajnika, mislim da bi se te žene trebalo informirati o rizicima ako misle nastaviti tretmane IVF-a te ih eventualno savjetovati da prestanu nakon tri do šest ciklusa (ovisno o tome koji broj ciklusa će u budućnosti biti povezan s visokim rizikom od zloćudnih izraslina na jajnicima)," Telegraph prenosi izjavu glavne istraživačice prof. Flore van Leeuwen iz Nizozemskog instituta za rak.

Istraživači su promatrali podatke od 19.146 neplodnih nizozemki koje su išle na IVF tretmane između 1980. i 1985. godine te od 6.006 neplodnih žena koje nisu išle na IVF tretmane. A zatim su se uspoređvali podaci iz registra za bolesti sve do 2007. godine.

Istraživači su otkrili kako se od ukupno 25.152 analizirane žene, kod njih 77 razvila "zloćudna izraslina na jajnicima."

Od svih njih, 61 žena je bila iz IVF grupe, što znači da one imaju dvaput veći rizik.

Istraživači ističu kako je "iznenađujuće" da je njih 31 imala graničnu malignost, znači oblik raka jajnika koji nije fatalan i sporo raste, ali još uvijek zahtijeva kirurški zahvat, a njih 30 je imalo potencijalno smrtonosni oblik invazivnog raka jajnika.

Prof. van Leeuwen dodaje kako "podaci jasno pokazuju kako je stimulacija jajnika prilikom tretmana IVF-a povezana s povećanim rizikom od razvoja raka jajnika te da taj povišeni rizik ostaje i do 15 godina nakon prvog ciklusa tretmana".

Dodala je kako je povećan rizik od razvoja invazivnog raka jajnika veliki "razlog za zabrinutost", zato jer on iziskuje tešku operaciju i kemoterapiju, a i ima lošu stopu preživljavanja zato jer se često ne otkrije na vrijeme.

Međutim prof. van Leeuwen ističe kako ukupni rizik od razvoja zloćudne izrasline na jajnicima ostaje "vrlo niska".

Njezino najnovije istraživanje će pregledati 8.800 drugih žena koje su bile podvrgnute IVF tretmanu između 1995. i 2000. godine, uključujući i one koje su imale tri ili više ciklusa, posebno zato da se vidi da li one imaju osobito visoki rizik od bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti