Brza prehrana može uzrokovati neplodnost kod zdravih mladića

Brza prehrana može uzrokovati neplodnost kod zdravih mladića

Brza prehrana može uzrokovati neplodnost kod zdravih mladića
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje je pokazalo kako brza prehrana može učiniti zdrave mlade muškarce neplodnima tako što oštećuje njihovu spermu.

Najgori krivac za sve su transmasne kiseline, a to su zapravo jeftina ulja koja se koriste za poboljšanje okusa hrane.

Liječnici koji se bave plodnošću sa Sveučilišta Harvard i Sveučilišta Murcia, analizirali su spermu od stotine muškaraca u dobi između 18 i 22.

Otkrili su kako oni koji su jeli visok udio brze prehrane (naručena hrana, pržena hrana, crveno prerađeno meso, čips, keksi i kolači) imaju spermu lošije kvalitete od onih koji su se svakodnevno hranili zdravom prehranom.

Otkriveno je kako je njihova sperma imala manju vjerojatnost da će preživjeti dugo putovanje do oplođivanja jajašca, čak i ako su mladići bili normalne zdrave težine i pritom su se bavili tjelovježbom.

A oni čija je prehrana uključivala najvišu razinu transmasne kiseline (na proizvodima na naljepnicama navedeno kao "hidrogenirano ulje" i većinom ih se može naći u prženoj hrani) imali su spermu najgore kvalitete.

Prema rezultatima istraživanja prehrana sa cjelovitim žitaricama s puno povrća i ribe proizvodila je spermu najbolje kvalitete.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti