Izbjegavajte ove namirnice koje oštećuju mozak!

Izbjegavajte ove namirnice koje oštećuju mozak!

Izbjegavajte ove namirnice koje oštećuju mozak!
  • Objavljeno: Petak, 08.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Većina sastojaka u prerađenoj hrani nije dobra za zdravlje, a neke čak štete mozgu. Pokušajte ih zaobići u širokom luku!

Umjetna sladila

Najčešća umjetna sladila su aspartam, saharin i sukraloza. Iako nema kalorije, aspartam sadrži kemikalije koje uništavaju funkcije mozga i može uzrokovati depresiju, migrenu i gubitak pamćenja. Namirnice koje najčešće sadrže umjetna sladila su voćni jogurti, voda s okusom, žitarice, sokovi, gotovi umaci i žvakaće gume.

Gluten

Gluten se nalazi u raži, pšenici, kamutu, piru i ječmu. Gluten slabi imunološki sustav i uzrokuje probavne smetnje. Također može utjecati na funkcije mozga, uzrokovati demenciju i kognitivne poremećaje.

Mononatrijev glutaminat (MSG)

Mononatrijev glutaminat, poznat kao i natrijev glutamat, je prehrambeni aditiv. Natrijev glutamat je kristal bez mirisa i bez bojne. Štetno utječe na mozak i pretjeranu proizvodnju dopamina. Može uzrokovati Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest, demenciju i lupus. MSG se obično nalazi u salatama, umacima za roštilj, konzerviranom povrću i kockama za juhu.

Fluor

Istraživanja pokazuju da djeca koja tijekom odrastanja unose u organizam previše fluora, imaju niži IQ. Istraživanja pokazuju da fluor oštećuje pamćenje.

Rafinirani šećer

Rafinirani šećer se nalazi u više od 70% prerađene hrane. Može oslabiti pamćenje jer potiskuje hormon rasta. Rafinirani šećer je povezan s depresijom i lošim raspoloženjem.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti