Poboljšajte zdravlje mozga na ovih 6 jednostavnih načina!

Poboljšajte zdravlje mozga na ovih 6 jednostavnih načina!

Poboljšajte zdravlje mozga na ovih 6 jednostavnih načina!
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Zaboravljate li često rođendane ili dogovore? Jeste li ikada ušli u kuhinju s upitnikom iznad glave jer ne znate po što ste došli? Ova zaboravljivost nema veze s godinama ili spolom, i nije predodređena veličinom mozga ili pameću.

S obzirom na način življenja, ukalupljenih razmišljanja i stavova, priučenih obrazaca ponašanja i nedostatka autonomnosti, s vremenom smo se opustili i „zaboravili“ koristiti mozak. Ako zaboravite ime glumca iz omiljene serije ili filma, lakše je otvoriti internetsku tražilicu i potražiti odgovor nego se potruditi i samostalno se prisjetiti. Zar ne?

Neuroznanstvenici su otkrili da smo rođeni s određenom količinom neurona (koji potiču funkcije mozga), a starenjem polako odumiru i trajno se gube. Međutim, nova istraživanja pokazuju da dopamin (neurotransmiter u mozgu) može potaknuti formiranje novih neurona u mozgu odraslog čovjeka. Dakle, dopamin je povezan s mozgom, što znači da još uvijek ima nade da poboljšamo njegove funkcije.

Evo kako poboljšati zdravlje i funkcije mozga!

Vježbajte mozak

Rješavajte zagonetke i križaljke i izazivajte mozak kako biste održali njegovu oštrinu. Također pokušajte obavljati svakodnevne poslove nedominantnom rukom, poput pranja zubi ili češljanja kose.

Trenirajte

Fizička aktivnost je izuzetno važna za zdravlje mozga, no ako uđete u rutinu, mozak se „ulijeni“. Mijenjajte rutinu vježbanja kako biste povećali zdravlje tijela i mozga.

Jedite hranu za mozak

Za zdravlje mozga, potrebno je konzumirati organsku i neprerađenu hranu, punu omega 3 masnih kiselina. Tu najčešće spadaju riba, orašasti plodovi i sjemenke.

Isprobajte nove stvari

Naučite novi jezik, svirajte neki instrument ili naučite pjesmicu napamet.

Volontirajte

Istraživanja pokazuju da to može smanjiti razinu stresa i povećati mentalno zdravlje. Volontiranje doprinosi cjelokupnom zdravlju i osjećaju samopoštovanja.

Družite se

Druženje i komunikacija s drugim ljudima nam je potrebna radi stimulacije mozga. Druženje s ljudima bistri misli, usporava starenje i razvija kognitivne sposobnosti.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti