Izlaganje suncu – koža pamti!

Izlaganje suncu – koža pamti!

Izlaganje suncu – koža pamti!
  • Objavljeno: Petak, 29.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Koža nas štiti od vanjskih utjecaja, kemijskih, mehaničkih i toplinskih oštećenja. Neodgovorno ponašanje prema koži, boravak na suncu, pretjerana izloženost kože UV zrakama bez adekvatne zaštite ostavlja posljedice koje koža pamti.

Zbog neposredne izloženosti djelovanju sunčevih zraka na kožu koja je najveći organ našeg tijela, učinci su na njoj najveći i najvidljiviji, a mogu biti pozitivni i negativni.

Pozitivno djelovanje sunca ili helioterapija podrazumijeva kontrolirano i terapijsko izlaganje tijela sunčevim zrakama. Poznato je da sunce ima, u određenim granicama, izrazito zdrav učinak i da bez topline ne bismo mogli funkcionirati. Sunce je oduvijek bilo pojam svjetla, topline i života, ima vrlo važnu ulogu u očuvanju zdravlja i poboljšanja vitalnosti. Sunčeve zrake potiču sintezu vitamina D nužnog za razvoj i jačanje kostiju, te u terapiji dermatoza.

Umjereno izlaganje suncu potiče kožu na aktivaciju svog vlastitog obrambenog mehanizama tj. stvaranje pigmenta melanina pri čemu koža tamni i postaje otpornija na sunčeve zrake. Priželjkivani rezultat je preplanuli ten koji zrcali svježinom, vitalnošću i zdravljem. Iako nam se čini da naša preplanula koža izgleda gotovo idealno, činjenica je da joj je nakon izlaganja suncu potrebna posebna njega. Bez obzira jeste li preplanuli ili ne, nakon svakog izlaganja suncu potrebno je pomoći koži u obnovi. Odličan izbor su losioni lagane i nemasne teksture koji umiruju i hlade kožu te joj vraćaju izgubljenu vlagu.

Bitno je izbjegavati pripravke sa umjetnim, sintetičkim sastojcima koji će učiniti više štete nego koristi, osobito pripravke koji sadrže alkohol.

Negativni učinci sunca na kožu mogu biti akutni i kronični.

Nekontrolirano izlaganje suncu dokazano šteti, 80% svih oštećenja kože uzrokovano je prekomjernim izlaganjem suncu.

Akutni učinci sunca na kožu su najčešće opekline koje se javljaju nakon jednokratnog prekomjernog izlaganja suncu. Manje opekline od sunca karakterizira crvena i bolna zategnutost kože koja se pojavljuje nekoliko sati nakon prekomjernog izlaganja bez zaštitnih sredstava. Tijekom iduća 24 sata bol i crvenilo su izraženiji, a kroz nekoliko dana koža se počinje guliti i ljuštiti. Svi simptomi nestaju nakon tjedan dana od nastanka opekline.

Kako biste pomogli koži i potaknuli njen oporavak potrebno ju je rashladiti hladnim oblogom i njegovati sredstvima koja će ju umiriti, nahraniti i regenerirati. Preporučuju se losioni i kreme na bazi dekspantenola koji pospješuje epitelizaciju i regeneraciju epidermisa sa dodatkom propolisa, meda i matične mliječi koji sprječavaju bakterijske infekcije, smanjuju upalu crvenilo, bol i napetost kože.

Kronični učinci sunca na kožu su foto - starenje kože i povećana incidencija malignih kožnih oboljenja koji se dovode u izravnu vezu sa prekomjernim izlaganjem UV zračenju. UV zrake prodiru duboko u kožu te uzrokuju oštećenje elastičnih i kolagenih vlakana vezivnog tkiva, što za rezultat ima stvaranje dubokih bora i ubrzano starenje kože. Keratinociti, melanociti i fibroblasti (stanice kože) oštećeni su djelovanjem UV zraka i dovode do pojave keratoza (nepravilnih smeđih pjega).

Ne zaboravimo, sunce uzrokuje stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju stanice i s vremenom mogu oštetiti DNA te izazvati veća oštećenja kože i potkožnog tkiva te maligna oboljenja. Prije, za vrijeme i nakon izlaganja suncu neophodna je priprema i zaštita kože koja će umanjiti i spriječiti kronične učinke.

Proizvodi linije FARMAKOL Dermapip krema i losion su sve što Vaša koža treba!

FARMAKOL DERMAPIP LOSION ZA TIJELO namijenjen je za svakodnevnu njegu osjetljive, suhe i oštećene kože. Zahvaljujući aktivnim prirodnim sastojcima: medu, pantenolu, propolisu, matičnoj mliječi i ekstraktu nevena hrani i dubinski vlaži kožu dajući joj elastičnost i baršunastu mekoću. Idealan je za ublažavanje napetosti kože nakon izlaganja suncu, za suhu i osjetljivu kožu kao prirodna pomoć kod iritacija. Hidratantnim i zaštitnim svojstvima ublažava suhoću, ljuštenje i svrbež kože. Med i matična mliječ aktiviraju vlastite mehanizme kožnih stanica koji usporavaju starenje, poboljšavaju regeneraciju kože, dubinski hrane i vlaže kožu. Dermapip losion za tijelo lagane je teksture, lako se razmazuje i brzo upija, sadrži mirisne komponente na biljnoj i prirodnoj osnovi koje mu daju ugodan i blag miris.

FARMAKOL DERMAPIP KREMA je intenzivna umirujuća i regenerativna krema za obnovu zahtjevne, suhe i osjetljive kože. Suhu kožu potrebno je zaštititi od daljnjeg isušenja i osigurati joj dovoljno vlage. U slučajevima oštećenja kože važno je umiriti nadražaj, ublažiti svrbež, te potaknuti procese regeneracije i uspostavljanja normalne zaštitne funkcije kože. Dermapip krema djeluje tako da njeguje i umiruje osjetljivu kožu, poboljšavaju strukturu kože, pomaže pri sprječavanju nastanka strija, potpora je u procesu zaglađivanja bora..

Krema se posebno preporučuje: kod manjih opekotina - posebno uzrokovanih sunčanjem, manjih ogrebotina, za grubu i suhu kožu lakta i stopala, za njegu ruku, preventivno i terapijski kod strija, za njegu kože na pregibima i naborima (gdje zbog stalnog trljanja kože .

Nikako na opekline ne stavljati bilo kakvu vrstu ulja ili masti jer ona zadržavaju toplinu i dodatno „prže“ kožu.

Teži slučajevi opeklina od sunca su bolni, natečeni mjehuri koji se lako mogu inficirati i uzrokovati dodatne tegobe i zahtijevaju posjet liječniku.

Više o Farmakol liniji pronađite na www.pip.hr

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti