Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Iznenađujuće stvari koje mogu oštetiti jetru

Iznenađujuće stvari koje mogu oštetiti jetru

Iznenađujuće stvari koje mogu oštetiti jetru
  • Objavljeno: Srijeda, 22.02.2017.
  • Broj pregleda: 2.654
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osim alkohola, koji najčešće uzrokuje cirozu, jetru mogu oštetiti pretilost, gazirana pića i slatkiši. U nastavku pročitajte što sve šteti jetri.

Šećer

Previše šećera šteti zubima, ali i jetri. Velike količine rafiniranog šećera uzrokuju masne naslage koje mogu dovesti do bolesti jetre.

Biljni dodaci

Čak i ako na deklaraciji piše da je proizvod prirodan, ne znači da je zdrav. Na primjer, postoje proizvodi na biljnoj bazi koji opuštaju i ublažavaju simptome menopauze, no istraživanja su pokazala da mogu oštetiti jetru i uzrokovati hepatitis i zatajenje jetre.

Višak kilograma

Višak masnog tkiva može uzrokovati cirozu jetre. Kao rezultat toga, jetra nabubri, a tkivo očvrsne i nastanu ožiljci. Dijeta i tjelovježba mogu zaustaviti bolest.

Pripremite napitke koji ispiru masti iz tijela i potiču rad jetre!

Previše vitamina A

Tijelu treba vitamin A, pogotovo ako se unosi kroz svježe voće i povrće. No, uzimate li ovaj vitamin putem dodataka prehranu, to može oštetiti jetru. Posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani.

Gazirana pića

Istraživanja pokazuju da velike količine bezalkoholnih gaziranih pića mogu uzrokovati masnu jetru.

Acetaminofen

Patite li od bolova u leđima ili glavobolje, vjerojatno ćete posegnuti za analgetikom. Ako uzmete previše lijekova koji sadrže acetaminofen, možete naštetiti jetri. Držite se propisanih dnevnih doza i ne prekoračujte propisanu granicu.

Trans masti

Trans masti se obično nalaze u gotovoj hrani i pekarskim proizvodima. Hrana bogata trans mastima deblja, što direktno utječe na jetru.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti