Ječam smanjuje kolesterol!
Da biste regulirali razinu kolesterola trebate pripaziti koju hranu konzumirate. Postoje dvije vrste kolesterola: LDL (loši) i HDL (dobri) kolesterol. Postoje namirnice koje istovremeno povećavaju razinu dobrog i smanjuju razinu lošeg kolesterola.
Dosadašnja istraživanja su pokazala da visoka razina lošeg (LDL) kolesterola povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara. Za što bolje zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava je potrebno smanjiti razinu ukupnog kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola.
Otkrijte koji su uzroci visoke razine kolesterola!
Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da ječam u tome može pomoći. Ječam je jako dobar izvor dijetalnih vlakana i mangana, a posebno treba istaknuti beta glukan koji ima pozitivan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma.
Znanstvenici su u ovom istraživanju ustanovili da osobe koje svakodnevno unose između 6.5 i 6.9g beta glukana, za već 4 tjedna imaju nižu razinu kolesterola. Jedna šalica kuhanog ječma sadrži oko 2.5g beta glukana. Da biste zadovoljili dnevnu potrebu za beta glukanom trebate pojesti oko 3 šalice ječma ili uzimati suplemente.
Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da ječam ima pozitivan utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Naše istraživanje potvrđuje rezultate prethodnih istraživanja, odnosno da usvajanjem zdravijih prehrambenih navika možemo poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava, izjavio je voditelj istraživanja dr. Vladimir Vuksan.
Osim ječma, stručnjaci savjetuju da povećate unos zobenih pahuljica koje sadrže gotovo jednaku količinu beta glukana. U odnosu na zobene pahuljice, ječam sadrži nešto više vlakana i proteina, ali zobene pahuljice sadrže manje kalorija.
Pročitajte vodič za snižavanje razine kolesterola!
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345