Chia sjemenke - nutritivno blago i savršen sastojak za smoothie!

Chia sjemenke - nutritivno blago i savršen sastojak za smoothie!

Chia sjemenke - nutritivno blago i savršen sastojak za smoothie!
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Priprema smoothieja je odličan način da povećate unos nutritivnih spojeva. Chia sjemenke su jedan od najzahvalnijih sastojaka za smoothie jer se odlično slažu uz sve vrste namirnica, a imaju odličnu nutritivnu vrijednost.

Odličan su izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina. U njihovom sastavu pronalazimo značajan udio proteina i vlakana, a nimalo kolesterola. Jako su dobar izvor kalcija, fosfora, kalija, cinka, bakra i mangana.

Znanstvenici provode sve veći broj istraživanja na temu utjecaja chia sjemenki na zdravlje. Njihova odlična nutritivna vrijednost pomaže u prevenciji i liječenju niza tegoba i bolesti.

Potiču mršavljenje

Chia sjemenke mogu biti dio bilo kojeg programa i plana mršavljenja jer potiču brže stvaranje osjećaja sitosti. Također će spriječiti nagle promjene razine šećera u krvi, zbog čega ćete rjeđe osjećati žudnju za nezdravim grickalicama.

Pročitajte kako chia sjemenke mogu potaknuti mršavljenje.

Podižu razinu energije

Kombinacija hranjivih spojeva je ono što će vam dugoročno osigurati visoku razinu energije. Drevni Asteci su vjerovali da je samo jedna žlica chia sjemenki dovoljna da bi vaša razina energije ostala stabilna u iduća 24 sata.

Smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava

Chia sjemenke imaju blago antikoagulantno djelovanje, odnosno pomažu u prevenciji krvnih ugrušaka. Na taj način smanjuju rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Reguliraju razinu šećera u krvi

Primijetit ćete kako imaju blagotvoran utjecaj na razinu šećera u krvi. Chia sjemenke imaju nizak glikemijski indeks. Stabilna razina šećera je neophodna za održavanje zdrave tjelesne težine i prevenciju dijabetesa tipa 2.

Regulira razinu krvnog tlaka

Visok krvni tlak povećava rizik od nastanka niza bolesti kardiovaskularnog sustava, uključujući bolesti srca i srčani udar.

Provjerite znate li sve o visokom krvnom tlaku!

Smanjuju kroničnu upalu

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da se razina C – reaktivnog proteina smanjuje nakon svakodnevne konzumacije chia sjemenki. C – reaktivni proteini su pokazatelji kronične upale u tijelu koja povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Potiču rad probavnog sustava

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, chia sjemenke imaju odlično djelovanje na rad probavnog sustava. Imaju 28% više vlakana u odnosu na lanene sjemenke, a u njihovom sastavu pronalazimo značajan udio topivih i netopivih vlakana.

Pročitajte najvažnije činjenice o probavnom sustavu.

Reguliraju razinu kolesterola

Chia sjemenke su odličan izvor spojeva koji direktno utječu na razinu kolesterola u krvi - vlakana i linolenske kiseline. Chia sjemenke će povećati razinu dobrog kolesterola (HDL), a istovremeno smanjiti razinu lošeg (LDL).

Pročitajte kako regulirati kolesterol bez lijekova.

Jesu li bolje lanene ili chia sjemenke?

Iako su obje vrste sjemenki odličan izvor omega masnih kiselina, chia sjemenke su nešto bolji izvor antioksidanata. Uz to, chia sjemenke možete jesti cjelovite, ne trebate ih samljeti prije upotrebe, kao što je slučaj s lanenim sjemenkama.

Kakvog su okusa chia sjemenke?

Jedna od prednosti chia sjemenki je njihov neutralan okus. Imaju blag orašast okus i neće promijeniti okus smoothieja. Chia sjemenke možete dodavati u salate, jogurt, pahuljice, juhe, variva i omlete.

Koja je preporučena količina chia sjemenki?

Tipična dnevna količina chia sjemenki za odraslu osobu je 28 grama. U tih 28 grama se nalazi 137 kalorija, 4 grama proteina, 11 grama vlakana i 9 grama zdravih masnih kiselina. Također pronalazimo i značajan udio kalcija, fosfora i mangana.

Koja je razlika između bijelih i crnih chia sjemenki?

Ista biljka proizvodi sjemenke dviju različitih boja. Što se tiče nutritivnih vrijednosti, razlika između njih je uistinu minimalna. Bijele chia sjemenke imaju malo više proteina, ali manje vlakana. Zapravo nije važno koju vrstu chia sjemenki koristite. Ako želite biti sigurni da unosite sve nutritivne spojeve, kombinirajte ih ili unosite naizmjenično.

Što je chia gel?

Ako dodate malu količinu vode u chia sjemenke i pustite da stoje 20 minuta, vidjet ćete promjenu. Stvorit će se chia gel, koji je nusprodukt vlakana. Ista supstanca se stvara unutar probavnog sustava kada jedete chia sjemenke. Kako biste napravili chia gel, pomiješajte 2 žlice chia sjemenki i 2 žlice vode. Pustite da odstoji 15 do 20 minuta.

Kako trebate pohraniti chia sjemenke?

Chia sjemenke držite u papirnatoj vrećici na suhom mjestu. One tako mogu stajati i do dvije godine.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije