Napokon otkriveno kako kava zaista utječe na zdravlje srca i krvožilnog sustava!

Napokon otkriveno kako kava zaista utječe na zdravlje srca i krvožilnog sustava!

Napokon otkriveno kako kava zaista utječe na zdravlje srca i krvožilnog sustava!
  • Objavljeno: Utorak, 31.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako je kava jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svijetu, malo toga je poznato o dugoročnom utjecaju konzumacije kave na kardiovaskularno zdravlje. Međutim, novo istraživanje je otkrilo da osobe koje konzumiraju do 3 šalice kave dnevno, imaju 21% manji rizik od moždanog udara i 17% manji rizik od razvoja bolesti srca.

Ovo je do sad najveće provedeno istraživanje koje promatra kardiovaskularne učinke redovite konzumacije kave kod 468.629 osoba koje nemaju dijagnosticiranih srčanih bolesti.

Znanstvenici su proučavali povezanost između uobičajenog unosa kave i srčanog udara, moždanog udara i smrti. Prosječna dob ispitanika bila je 56,2 godine, a 55.8% ispitanika su činile žene.

Istraživači ističu da rezultati ukazuju na to da je redovita konzumacija kave sigurna, jer čak ni veliki dnevni unos kave nije bio povezan s nepovoljnim kardiovaskularnim ishodima i smrtnošću od svih uzroka.

Osobe koje su tijekom istraživanja svakodnevno konzumirale kavu, imale su zdravije srce u odnosu na osobe koje nisu pile kave.

Bolesti srca i krvožilnog sustava najčešći su uzroci smrti. Prema podacima za 2018. godinu, u Hrvatskoj su od kardiovaskularnih bolesti umrle 23 048 osobe, što čini 43,7% od ukupnog broja umrlih, odnosno gotovo polovicu.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti