Koncerti smanjuju razinu stresa!

Koncerti smanjuju razinu stresa!

Koncerti smanjuju razinu stresa!
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su po prvi puta istraživali utjecaj javnih događanja na razinu stresa i ustanovili su da koncerti i festivali smanjuju razinu stresa u tijelu.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da slušanje glazbe izaziva niz kemijski reakcija unutar mozga, ali je ovo prvo istraživanje koje otkriva da prisustvovanje koncertima i festivalima ima opuštajuće djelovanje na tijelo i um.

U istraživanju je sudjelovalo 117 osoba. Znanstvenici su proučavali razinu hormona stresa (kortizola) u slini kod sudionika prije, nakon i za vrijeme koncerata i festivala. Rezultati su pokazali da se razina kortizola drastično smanjila kod svih sudionika, neovisno o dobi i spolu. Kod žena se istovremeno smanjila i razina progesterona, dok je razina testosterona kod muškaraca ostala ista.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da ovakvi kulturološki događaji utječu na rad endokrinog sustava, prenosi Medical News Today.

Kortizol nema nužno loš utjecaj na zdravlje, ali kada je tijelo duže vrijeme izloženo visokoj razini kortizola, tada se povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, pretilosti i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Znanstvenici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Saznajte koje namirnice smanjuju razinu stresa!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti