Jeste li agresivni kada vas napadne glad?

Jeste li agresivni kada vas napadne glad?

Jeste li agresivni kada vas napadne glad?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.10.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jeste li ikada primijetili da postajete agresivni kada ste gladni? Ovaj iznenadni, iracionalni bijes često se naziva "hanger" (kombinacija gladi i ljutnje), a stručnjaci kažu da je to vrlo stvarno.

Izbjegavajte ove obroke ako pazite na prehranu!

"Kada ne jedemo, šećer u krvi pada", objašnjava dr. Deena Adimoolam, asistentica u Odjelu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti kostiju u bolnici Mount Sinai. Kada padne šećer u krvi, oslobađaju se hormoni kortizol i epinefrin koji pokušavaju vratiti razine šećera u normalu. Ali ti hormoni također dovode do razdražljivosti, što objašnjava zašto ste tako nervozni kada preskočite doručak.

Drugi hormon, zvan neuropeptid Y, također igra ulogu jer pomaže stvoriti osjećaj gladi kada tijelo treba više hrane, a također je povezan s agresijom.

Dakle, kada točno, „hanger“ nastupa između obroka? "To ovisi od pojedinca", kaže dr. Adimoolam. "Radi se o obrambenom mehanizmu našeg tijela da dobije hranu." Slatkiši će samo brzo podići šećer u krvi nakon čega slijedi nagli pad. To neizbježno dovodi do ponovnog osjećaja gladi i agresije.

Dakle, što učiniti kada se jave glad i agresija?

Sa sobom uvijek imajte zdrave grickalice poput povrća, voća i jogurta. Kada ogladnite, spasit će vas do sljedećeg obroka. Tri obroka na dan će također pomoći u suzbijanju intenzivne gladi i agresije koja dolazi s njom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti