Jeste li znali: 5 zanimljivih činjenica o ljudskom tijelu!

Jeste li znali: 5 zanimljivih činjenica o ljudskom tijelu!

Jeste li znali: 5 zanimljivih činjenica o ljudskom tijelu!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Naše tijelo uistinu je složen mehanizam vrijedan divljenja koji je sposoban za raznovrsne stvari. Postoje brojne činjenice o tijelu i zdravlju koje vjerojatno nikada niste čuli, a mi vam donosimo neke od njih.

Prvo doručak pa trčanje

Dugo se tvrdilo kako je vježbanje na prazan želudac najefikasnije zato što tijelo tada nije umorno od probavljanja hrane pa može poslati više kisika u mišiće što rezultira bržim mršavljenjem. No, tijelo treba energiju iz hrane kako bi bolje izvršilo vježbe. Novija istraživanja pokazalo su bolje performanse u aerobiku kada je hrana bila konzumirana prije treninga.

Stres pojačava alergije

Stres i alergije zajedno ne djeluju dobro. Ne samo da alergije povećavaju razinu stresa, nego i stres može učiniti alergije intenzivnijima. Razlog tome je dvojaki efekt koji stres ima na tijelo. Prvi je psihološki: kada ste pod stresom, stvari se čine lošijima nego što zapravo jesu – uključujući i alergije. Drugi je fizički efekt: stres smanjuje učinkovitost tjelesnih funkcija poput sposobnosti tijela da se bori s alergenima.

Miris jabuke pomaže kod klaustrofobije

Hvata vas jeza svaki put kad se nalazite u skučenom prostoru poput dizala? Prema istraživanju, miris zelene jabuke može promijeniti vašu percepciju prostora tako da vam se prostori čine većima nego što jesu. Dok primjerice miris dima od roštilja ima suprotan efekt, odnosno smanjuje percepciju prostora u kojem se nalazimo.

Banana za sretniji dan

Sljedeći put kad ćete se osjećati tužno nemojte posegnuti za nezdravom hranom, umjesto njih probajte bananu. Ne samo da su banane zdraviji odabir, već su ključne za našu sreću zato što imaju i 50 puta više dopamina od primjerice krumpira.

Topla pića mogu vas ohladiti

Iako možda zvuči kontradiktorno, vrući čaj ili kava mogu pomoći u hlađenju tijela za vrijeme vrućih dana.Možda to nećete osjetiti prvim gutljajem zato što će toplina pića dići temperaturu tijela. No, jednom kad se počnete znojiti primijetit ćete efekte. Kako će znoj isparavati, osjećat ćete se hladnije nego na početku.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti