Jesu li doista sve jabuke jednako zdrave?

Jesu li doista sve jabuke jednako zdrave?

Jesu li doista sve jabuke jednako zdrave?
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.08.2019.
  • Broj pregleda: 73
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se smatra kako je jabuka visoko na ljestvici zdravog voća i namirnica općenito, trebali bismo obratiti više pažnje na to koje jabuke kupujemo.

Kora jabuke bogata je vlaknima, dok su meso jabuke i sjemenke bogate bakterijama, stoga bismo jabuku uvijek trebali jesti cijelu.

Sve jabuke sadrže milijune bakterija, no nova istraživanja pokazuju da nisu sve jednako djelotvorne.

Stoga bi se izreka "jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van" mogla proširiti napomenom - ovisno o tome koju jabuku jedete.

O čemu to ovisi?

Sirova jabuka, kakvu najčešće jedemo, kao i drugo sirovo voće i povrće, sadrži mikroorganizme koji nastanjuju crijeva, a njihov se sastav mijenja pod utjecajem pesticida. Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Grazu potvrdili su tezu da su mikroorganizmi, odnosno dobre bakterije znatno sačuvanije, raznolikije i djelotvornije u svježe ubranim jabukama iz organskog uzgoja nego u onima iz supermarketa, u kojima ima više bakterija koje nam štete.

- Oko 240 grama jabuke (prosječna jabuka) ima oko 100 milijuna bakterija. Najviše ih je u sjemenkama i mesu jabuke - kaže prof. Gabriele Berg, voditeljica istraživanja.

Više o bakterijama koje se znaju naći u jabukama, pročitajte ovdje.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti