Jesu li trudnoća, brak i razvod zarazni?

Jesu li trudnoća, brak i razvod zarazni?

Jesu li trudnoća, brak i razvod zarazni?
  • Objavljeno: Utorak, 17.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Možda vjerujete u to da su vaše odluke o odnosima donesene isključivo izborom vas i vašeg partnera, ali nedavno istraživanje otkriva da na odluke uvelike utječe okolina, odnosno obitelj i prijatelji.

U istraživanju američkih znanstvenika je sudjelovalo 1726 žena u dobi od 15 do 20 godina. Znanstvenici su tijekom istraživanja u nekoliko navrata prikupljali podatke o njihovoj plodnosti i odnosima s drugim ljudima. Znanstvenici su u ovom istraživanju ponajviše fokusirali na planirane trudnoće i došli su do sljedećih rezultata:

  • Ako su vaši prijatelji postali roditelji, vi također imate veću vjerojatnost da ćete postati roditelj. Druženje s prijateljima koji imaju djecu povećava vjerojatnost začeća kod velikog broja žena.
  • Utjecaj prijatelja nije dugoročan. Naime, već nakon dvije godine se taj utjecaj značajno smanjuje. Utjecaj sestara je još kraći, već nakon prve godine se značajno smanjuje.

Znanstvenici su zaključili da osnivanje obitelji, što se smatra isključivo osobnom odlukom, može podsvjesno biti potaknuta iskustvima ljudi iz okoline.

Što se tiče ulaska u brak, okolina također ima veliki utjecaj. Parovi, koji u svojem okruženju imaju osobe koje su ušle u brak, imaju veću vjerojatnost da će i sami donijeti takvu odluku. Utjecaj je još značajniji ako su osobe, koje su ušle u brak, vaši vršnjaci. Kada osobe vaše dobi ulaze u brak, vrlo je velika vjerojatnost da ćete i vi sami podsvjesno početi razmišljati o ulasku u brak.

Znanstvenici su ustanovili i da okolina ima utjecaj na to kolika je vjerojatnost od razvođenja. Naime, parovi, koji u svojem okruženju imaju prijatelje koji se razvode, se izlažu većem riziku od razvođenja. Iz toga se može zaključiti da na donošenje odluke o razvođenju okolina ima jednak utjecaj kao i na donošenje odluke o osnivanju obitelji.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti