Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Unosite li previše vitamina D?

Unosite li previše vitamina D?

Unosite li previše vitamina D?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2015.
  • Broj pregleda: 676
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Danski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su proučavali povezanost između povećanog rizika od nastanka srčanog i moždanog udara i unosa vitamina D. Sve je veći broj istraživanja koji pokazuju da je vitamin D kritičan za održavanje zdravlja cjelokupnog sustava.

Vitamin D, zajedno s vitaminima E, A i K, su vitamini topivi u masti. Oni se nakupljaju u tijelu, što znači da je potrebno pronaći savršenu ravnotežu između manjka i viška ovih vitamina, a učinak prekomjernog unosa vitamina D još uvijek nije dobro istražen.

Provjerite zašto nam je važan vitamin D!

Danski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo gotovo 250000 osoba. Znanstvenici su mjerili razinu vitamina D u tijelu i rizik od nastanka prijevremene smrti. Tijekom istraživanja, koje je trajalo oko 7 godina, više od 15000 ljudi je umrlo.

Kada su znanstvenici istraživali povezanost unosa vitamina D i visine rizika od nastanka prijevremene smrti, shvatili su da je prekomjerna razina vitamina D u tijelu jednako štetna kao i preniska razina.

Kao i s nizom drugih vitamina, vitamin D treba uzimati u umjerenim količinama. Prije početka uzimanja bilo kakvih suplemenata se obavezno posavjetujte s liječnikom o preporučenoj dozi i načinu uzimanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti