Unosite li previše vitamina D?

Unosite li previše vitamina D?

Unosite li previše vitamina D?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Danski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su proučavali povezanost između povećanog rizika od nastanka srčanog i moždanog udara i unosa vitamina D. Sve je veći broj istraživanja koji pokazuju da je vitamin D kritičan za održavanje zdravlja cjelokupnog sustava.

Vitamin D, zajedno s vitaminima E, A i K, su vitamini topivi u masti. Oni se nakupljaju u tijelu, što znači da je potrebno pronaći savršenu ravnotežu između manjka i viška ovih vitamina, a učinak prekomjernog unosa vitamina D još uvijek nije dobro istražen.

Provjerite zašto nam je važan vitamin D!

Danski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo gotovo 250000 osoba. Znanstvenici su mjerili razinu vitamina D u tijelu i rizik od nastanka prijevremene smrti. Tijekom istraživanja, koje je trajalo oko 7 godina, više od 15000 ljudi je umrlo.

Kada su znanstvenici istraživali povezanost unosa vitamina D i visine rizika od nastanka prijevremene smrti, shvatili su da je prekomjerna razina vitamina D u tijelu jednako štetna kao i preniska razina.

Kao i s nizom drugih vitamina, vitamin D treba uzimati u umjerenim količinama. Prije početka uzimanja bilo kakvih suplemenata se obavezno posavjetujte s liječnikom o preporučenoj dozi i načinu uzimanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti