Mlijeko lanenih sjemenki kao nova alternativa za kravlje mlijeko

Mlijeko lanenih sjemenki kao nova alternativa za kravlje mlijeko

Mlijeko lanenih sjemenki kao nova alternativa za kravlje mlijeko
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste u potrazi za ukusnom alternativom za kravlje mlijeko koja će ujedno vašem organizmu pružiti i niz potrebnih nutritivnih spojeva, vrijeme je da počnete konzumirati mlijeko od lanenih sjemenki.

Iako mlijeko od lanenih sjemenki nije kremasto kao kokosovo ili bademovo mlijeko, ono što ga čini posebnim su omega 3 masne kiseline. Dokazano je da manjak omega 3 masnih kiselina može povećati rizik od nastanka niza bolesti i medicinskih stanja, uključujući kroničnu upalu, depresiju, pretilost, alergije i akne.

Idealan omjer omega 3 i 6 masnih kiselina je 5:1. To znači da je potrebno povećati unos omega 3 masnih kiselina, a istovremeno ne zaboraviti i na unos omega 6 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline su one koje pronalazimo u samo nekoliko namirnica, a najbolji izvori su sardine, žutanjci, sjemenke lana i chia sjemenke.

Jedini nedostatak mlijeka od lanenih sjemenki jest taj što ne sadrži proteine. No, ako uzmete u obzir koliko je jednostavnije unositi proteine, u odnosu na omega 3 masne kiseline, taj nedostatak se počinje činiti gotovo beznačajnim.

Lanene sjemenke su odlične za detoksikaciju organizma. Više o tome kako možete koristiti lanene sjemenke u svrhu izlučivanja toksina iz tijela pročitajte u članku detoksikacija lanenim sjemenkama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti