Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Joga pobjeđuje umor

Joga pobjeđuje umor

Joga pobjeđuje umor
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.02.2014.
  • Broj pregleda: 72
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Samo dva treninga joge od 90 minuta tjedno u razdoblju od 3 mjeseca je sasvim dovoljno da smanjite razinu kronične upale u tijelu za 20%. Ista količina joge smanjuje umor za čak 57%.

Pozitivno djelovanje joge će trajati mjesecima, čak i ako prestanete prakticirati jogu nakon višemjesečnog treniranja, otkriva istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology.

U istraživanju je sudjelovalo 200 žena koje su preživjele rak dojke. Znanstvenici su mjerili faktore kronične upale, a 50% njih je 2 puta tjedno prakticiralo jogu. Sudionice su ispunjavale psihološki upitnik koji je sadržavao pitanja o razini energije i depresije.

Isprobajte joga poze za olakšanje PMS-a!

Prethodna istraživanja su pokazala da joga značajno smanjuje razinu stresa i sprječava povećanje razine hormona stresa.

"Ovo istraživanje potvrđuje rezultate prethodnih istraživanja, koji su pokazali da joga ima odlično djelovanje na psihičko i fizičko zdravlje", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Janice Kiecolt-Glaser.

Žene, koje su prakticirale jogu, su imale za 57% veću razinu energije, bolje su spavale i bile su bolje raspoložene, u odnosu na žene koje nisu prakticirale jogu.

Joga je odlična za opuštanje i pomaže u stjecanju navike pravilnog disanja i kontroliranja stresa. Njezino pozitivno djelovanje traje dugo nakon samog treninga.

Znanstvenici ističu da svatko, tko prakticira jogu, treba osjetiti smanjenje razine umora, kronične upale u tijelu i kvalitetniji san.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti