Joga pobjeđuje umor

Joga pobjeđuje umor

Joga pobjeđuje umor
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo dva treninga joge od 90 minuta tjedno u razdoblju od 3 mjeseca je sasvim dovoljno da smanjite razinu kronične upale u tijelu za 20%. Ista količina joge smanjuje umor za čak 57%.

Pozitivno djelovanje joge će trajati mjesecima, čak i ako prestanete prakticirati jogu nakon višemjesečnog treniranja, otkriva istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology.

U istraživanju je sudjelovalo 200 žena koje su preživjele rak dojke. Znanstvenici su mjerili faktore kronične upale, a 50% njih je 2 puta tjedno prakticiralo jogu. Sudionice su ispunjavale psihološki upitnik koji je sadržavao pitanja o razini energije i depresije.

Isprobajte joga poze za olakšanje PMS-a!

Prethodna istraživanja su pokazala da joga značajno smanjuje razinu stresa i sprječava povećanje razine hormona stresa.

"Ovo istraživanje potvrđuje rezultate prethodnih istraživanja, koji su pokazali da joga ima odlično djelovanje na psihičko i fizičko zdravlje", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Janice Kiecolt-Glaser.

Žene, koje su prakticirale jogu, su imale za 57% veću razinu energije, bolje su spavale i bile su bolje raspoložene, u odnosu na žene koje nisu prakticirale jogu.

Joga je odlična za opuštanje i pomaže u stjecanju navike pravilnog disanja i kontroliranja stresa. Njezino pozitivno djelovanje traje dugo nakon samog treninga.

Znanstvenici ističu da svatko, tko prakticira jogu, treba osjetiti smanjenje razine umora, kronične upale u tijelu i kvalitetniji san.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti