Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što najčešće sanjamo?

Što najčešće sanjamo?

Što najčešće sanjamo?
  • Objavljeno: Utorak, 04.02.2014.
  • Broj pregleda: 198
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Unatoč već uvriježenom mišljenju, strah nije najčešća emocija koju doživljavamo sanjajući ružne snove. Umjesto straha, češće emocije su zbunjenost, gađenje, tuga i krivnja.

U istraživanju, objavljenom u časopisu SLEEP, su znanstvenici analizirali 431 ružan san i 253 noćne more. U istraživanju su sudjelovale 331 osoba, u većem postotku žene. Sudionici su vodili dnevnik snova u razdoblju od 2 do 5 tjedana. U dnevniku su opisivali svoje snove nakon buđenja.

Provjerite koje snove nikada ne smijete ignorirati!

Znanstvenici su ustanovili da su sudionici češće bilježili noćne more, u odnosu na ružne snove. Nisu primijetili da muškarci imaju lošije snove niti da dob igra ulogu u određivanju snova.

Ipak, ružni snovi muškaraca su češće bili o katastrofama ili ratu, a kod žena o osobnim psihološkim konfliktima.

Najčešće teme ružnih snova su bile neuspjeh, problemi vezani uz zdravlje, smrt i nemoć. Teme noćnih mora su fizička agresivnost, praćenje, zle sile i nesreće.

Saznajte koji su najčešći snovi i i koje je njihovo značenje!

Glavna razlika između ružnih snova i noćnih mora jest u tome što osjećaji iz noćne mogu ostati prisutni i do nekoliko sati nakon buđenja.

Iako se tema padanja rijetko javlja u snovima, ljude toliko impresionira da ju najčešće izdvajaju u razgovorima o snovima, zbog čega se čini češćom nego što uistinu jest. Naime, tema padanja se javlja u tek 1.5% svih snova.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti