Što najčešće sanjamo?

Što najčešće sanjamo?

Što najčešće sanjamo?
  • Objavljeno: Utorak, 04.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Unatoč već uvriježenom mišljenju, strah nije najčešća emocija koju doživljavamo sanjajući ružne snove. Umjesto straha, češće emocije su zbunjenost, gađenje, tuga i krivnja.

U istraživanju, objavljenom u časopisu SLEEP, su znanstvenici analizirali 431 ružan san i 253 noćne more. U istraživanju su sudjelovale 331 osoba, u većem postotku žene. Sudionici su vodili dnevnik snova u razdoblju od 2 do 5 tjedana. U dnevniku su opisivali svoje snove nakon buđenja.

Provjerite koje snove nikada ne smijete ignorirati!

Znanstvenici su ustanovili da su sudionici češće bilježili noćne more, u odnosu na ružne snove. Nisu primijetili da muškarci imaju lošije snove niti da dob igra ulogu u određivanju snova.

Ipak, ružni snovi muškaraca su češće bili o katastrofama ili ratu, a kod žena o osobnim psihološkim konfliktima.

Najčešće teme ružnih snova su bile neuspjeh, problemi vezani uz zdravlje, smrt i nemoć. Teme noćnih mora su fizička agresivnost, praćenje, zle sile i nesreće.

Saznajte koji su najčešći snovi i i koje je njihovo značenje!

Glavna razlika između ružnih snova i noćnih mora jest u tome što osjećaji iz noćne mogu ostati prisutni i do nekoliko sati nakon buđenja.

Iako se tema padanja rijetko javlja u snovima, ljude toliko impresionira da ju najčešće izdvajaju u razgovorima o snovima, zbog čega se čini češćom nego što uistinu jest. Naime, tema padanja se javlja u tek 1.5% svih snova.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti