Jogging kao put do zdravog srca

Jogging kao put do zdravog srca

Jogging kao put do zdravog srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svakodnevno brzo hodanje i jogging može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara za čak 50%, tvrde danski znanstvenici koji su također ustanovili da lagana šetnja nema tako dobar učinak na zdravlje, bez obzira na njeno trajanje.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Open, ističu kako tjelovježba jačeg intenziteta štiti od metaboličkog sindroma.

Metabolički sindrom predstavlja kombinaciju čimbenika kao što je visok krvni tlak, povišena razina šećera u krvi, povišena razina masti u krvi i abdominalne pretilosti. Metabolički sindrom povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

U istraživanju je sudjelovalo 10.000 Danaca u dobi od 21 do 98, čije je zdravlje promatrano u razdoblju od 10 godina. Na početku istraživanje je oko 20% žena i 27% muškaraca patilo od metaboličkog sindroma.

Do kraja istraživanja metabolički sindrom se razvio kod 15% ljudi koji na početku istraživanja nisu patili od metaboličkog sindroma. Sindrom je razvijen kod 19% neaktivnih osoba i 12% onih koji su bili fizički aktivni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti