Jogurt snižava razinu kolesterola

Jogurt snižava razinu kolesterola

Jogurt snižava razinu kolesterola
  • Objavljeno: Srijeda, 07.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Probiotici su bakterije koje su slične onima koje se prirodno nalaze u probavnom traktu i vagini, a znanstvenici su ustanovili da dvije dnevne porcije probiotika mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola.

Voditelj istraživanja dr. Mitchell Jones je sa svojim stručnim timom promatrao zdravlje 127 odraslih osoba koji pate od visoke razine kolesterola. Sudionici su bili podijeljeni u 2 grupe. Jedna je 2 puta dnevno uzimala probiotike, dok druga grupa nije.

Nakon 9 tjedana se grupi sudionika, koja je uzimala probiotike, razina kolesterola smanjila za čak 11.6%.

Dr. Jones je izjavio kako "ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da probiotici mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi" te je dodao kako "probiotici trebaju biti dio svakodnevne prehrane kod svih ljudi."

U prethodnim istraživanjima se pokazalo kako probiotici smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca i probavne tegobe.

Probiotici su korisni, a smatra se da suzbijaju rast potencijalno štetnih bakterija i da poboljšavaju imunološki sustav.

Ipak, znanstvenici ističu da je u istraživanju sudjelovao mali broj sudionika te da je potrebno istraživanje nastaviti s većim brojem sudionika kako bi bili sigurni u točnost rezultata, prenosi DailyMail.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti