Još 4 gena povezana s Alzheimerovom bolešću

Još 4 gena povezana s Alzheimerovom bolešću

Još 4 gena povezana s Alzheimerovom bolešću
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su identificirali još 4 gena koja su povezana s najčešćim oblikom Alzheimerove bolesti.

Istraživači iz bostonske bolnice Massachusetts General su proveli analizu genoma članova više od 400 obitelji s poviješću obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Nakon testiranja uzoraka na prisutnost 500000 DNK markera pokazalo se kako 5 markera ukazuje na genetsku povezanost s Alzheimerovom bolešću.

Jedan od njih je bio APOE, jedini dosad poznati gen za koji je dokazano da povećava rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti u starijoj životnoj dobi.

Kako bi potvrdili ulogu preostala 4 izdvojena markera istraživači su proveli i testiranja uzoraka prikupljenih od još 900 obitelji u kojima su najmanje po 3 člana imala Alzheimerovu bolest.

Pokazalo se kako najznačajniju ulogu ima gen smješten na kromosomu 14, koji poput APOE gena utječe na vrijeme pojave Alzheimerove bolesti, dodaju znanstvenici u članku kojeg je objavio American Journal of Human Genetics.

Ostali izdvojeni geni su povezani s pojavom poremećaja kretanja, proizvodnjom sinaptičkog proteina te funkcijom imunološkog sustava koja štiti od bakterija i virusa.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti