Prehlada i alergija - znate li prepoznati razliku?

Prehlada i alergija - znate li prepoznati razliku?

Prehlada i alergija - znate li prepoznati razliku?
  • Objavljeno: Petak, 06.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi ne zna razlikovati simptome prehlade i alergije. Iako su simptomi uistinu slični, postoje male razlike koje će vam pomoći u prepoznavanju i razlikovanju prehlade od alergija.

Curenje nosa

Kašljanje, kihanje i curenje nosa su simptomi i prehlade i gripe. No, ako je sluz iz nosa žuta, veća je vjerojatnost da patite od prehlade. Alergije obično uzrokuju curenje nosa, ali je sluz potpuno bezbojna.

Svrab u očima

Ako su kašalj i kihanje popraćeni s nadraženim očima, koje su crvene, suzne i svrbe, veća je vjerojatnost da patite od alergija. Prehlada ne uzrokuje svrab u očima pa je to jedan od najsigurnijih načina da razlikujete alergije od prehlade.

Kratkoća daha

Zviždanje u plućima dok dišete i kratkoća daha mogu biti posljedica i prehlade i gripe. No, također su čest simptom bolesti dišnog sustava, kao što je astma ili kronična opstruktivna bolest pluća. Kratkoća daha i zviždanje dok dišete mogu biti i znak infekcija dišnog sustava, kao što su bronhitis i pneumonija, odnosno upala pluća.

Temperatura

Ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, vjerojatno patite od prehlade. Alergije obično ne uzrokuju rast tjelesne temperature.

Prisutnost simptoma

Simptomi alergija će biti prisutni dok god ste izloženi alergenima. Kod prehlade simptomi obično prestaju unutar tjedan dana.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti