Sperma je najzdravija u zimu i proljeće

Sperma je najzdravija u zimu i proljeće

Sperma je najzdravija u zimu i proljeće
  • Objavljeno: Utorak, 12.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su ustanovili da je sperma najkvalitetnija za vrijeme proljeća i zime. Koncentracija spermija je veća, oni su brži i plodniji za vrijeme proljeća i zime.

Američki znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynaecology, su uzeli 6455 uzoraka sperme u razdoblju između siječnja 2006. godine i srpnja 2009. godine.

Od ukupnog broja uzoraka 4960 je imalo normalan broj spermija, a 1495 premali broj spermija. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je sve što je iznad 16 milijuna spermija u jednom mililitru sperme normalno.

Rezultati su pokazali da su najkvalitetniji uzorci bili oni koje su uzeli za vrijeme zime i proljeća. Spermiji su bili brži, bilo ih je u većem broju i bili su plodniji.

Znanstvenici ističu da bez obzira na rezultate ovog istraživanja, parovi pokušaje začeća ne bi smjeli ostaviti samo za zimske i proljetne mjesece.

Iako rezultati istraživanja znanstvenicima nisu u potpunosti jasni, naročito kada se u obzir uzmu navike tijekom zime koje uključuju više sjedenja i unos hrane koja sadrži puno zasićenih masnih kiselina, ističu da se odgovor možda krije u evoluciji.

Naime, jednim istraživanjem provedenim na laboratorijskim miševima, se ustanovilo da su miševi najplodniji za vrijeme zime i proljeća, odnosno u doba koje je u prirodi određeno za parenje i razmnožavanje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti