Kako osjećaji utječu na tjelovježbu?

Kako osjećaji utječu na tjelovježbu?

Kako osjećaji utječu na tjelovježbu?
  • Objavljeno: Utorak, 12.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema istraživanju američkih znanstvenika, najviše vježbaju osobe koje su neutralnog raspoloženja, a znanstvenici su ih definirali kao osobe koje nisu naročito sretne, ali ni tužne.

Tijekom istraživanja znanstvenici su 153 studenta podijelili u 3 grupe. Jedna grupa je gledala komediju, druga dramu s tužnim završetkom, a treća grupa je gledala dokumentarac o poslovanju. Filmovi su bili zaslužni za stvaranje osjećaja tuge i sreće, i neutralnog raspoloženja.

Nakon gledanja filmova su ispunili anketu o tome koliko često vježbaju i koliko često žele vježbati. Anketa je sadržavala pitanja i o njihovom trenutnom raspoloženju.

Studenti koji su gledali dokumentarni film su u većoj mjeri planirali fizičku aktivnost. Najmanje volje za vježbanjem su pokazali studenti koji su gledali dramu.

"Naše istraživanje pokazuje da svakodnevne radnje, kao što je gledanje filmova, mogu utjecati na volju i želju za vježbanjem", ScienceDaily prenosi izjavu prof. Johna Carrolla.

Znanstvenici ističu da osjećaji, negativni i pozitivni, mogu utjecati na donošenje odluke o vježbanju. Kako bismo usvojili naviku vježbanja, važno je razumjeti utjecaj emocija na ponašanje. Ako tuga osobu čini lijenom, važno je da pronađe način da se usreći i pokrene.

Prof. Carroll je dodao kako"ne bismo trebali dopustiti emocijama da nas spriječe u održavanju zdravih navika, naročito vježbanja."

Vježbanje je jedan od najboljih načina da popravite raspoloženje jer će potaknuti oslobađanje endorfina, hormona sreće. Dokazano je da tjelovježba podiže razinu samopouzdanja, i to puno prije nego što se primijete prvi rezultati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti