Sok od rajčice je bolji od energetskog pića?

Sok od rajčice je bolji od energetskog pića?

Sok od rajčice je bolji od energetskog pića?
  • Objavljeno: Srijeda, 13.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su otkrili da sok od rajčice tijelu pruža sasvim dovoljno energije da bi se oporavilo od vježbanja.

Znanstvenici su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 15 osoba koje su vježbale intenzivne fizičke aktivnosti. Istraživanje je trajalo 2 mjeseca, a znanstvenici su proučavali njihove vitalne znakove prije i nakon tjelovježbe.

Mišići sudionika, koji su nakon tjelovježbe pili sok od rajčice, su se znatno prije oporavljali, u odnosu na one koji su pili energetska pića. Osim oporavljanja mišića, u tijelu je znatno prije uspostavljena ravnoteža glukoze nakon konzumiranja soka od rajčice, u odnosu na energetsko piće.

Rajčice sadrže likopen, koji im daje crvenu boju. Također su bogat izvor antioksidansa koji smanjuje rizik od nastanka raka, bolesti srca i krvožilnog sustava.

Znanstvenici ističu da je sok od rajčice toliko učinkovit da će pokazati rezultate već nakon 2 mjeseca od početka konzumiranja.

Prethodno istraživanje, koje su proveli Švedski znanstvenici, je pokazalo da sok od rajčice može smanjiti razinu oksidativnih oštećenja koja nastaju tijekom i nakon tjelovježbe.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Food and Chemical Toxicology, ističu da soku od rajčice trebamo dati prednost jer, u odnosu na energetska pića, ne sadrži ništa štetno, pogotovo ako su rajčice organski uzgojene.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti