Pogledajte 3 savjeta za ublažavanje postblagdanske depresije!

Pogledajte 3 savjeta za ublažavanje postblagdanske depresije!

Pogledajte 3 savjeta za ublažavanje postblagdanske depresije!
  • Objavljeno: Petak, 04.01.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Psihologija

Iako lampice još uvijek gore, i neki su na godišnjem odmoru, svake godine se ponavlja isti scenarij. Euforija i veselje krajem godine nastavlja se na depresiju i beznađe početkom nove godine. Priznajemo, ovo je vrijeme kada smo svi pomalo depresivni.

Da bismo skupa što lakše prebrodili ovaj manje sretan period, donosimo vam top 3 savjeta za ublažavanje simptoma postblagdanske depresije.

1. Obratite pozornost na prehranu

Stručnjaci često uspoređuju našu osobnost i razinu samozadovoljstva s onim što jedemo. Naime, postoje namirnice koje itekako utječu na pojačavanje simptoma depresije, a to su teška i masna hrana, slatkiši i prerađene namirnice. Također, savjetuje se da iz svakodnevice izbacite kofein jer može uzrokovati anksioznost, napadaje panike i depresiju.

Neka se vaši obroci baziraju na voću, povrću i cjelovitim žitaricama. U prehranu uključite masniju ribu poput lososa, tune i skuše, zatim lanene sjemenke, orahe, soju i tamnozeleno povrće. Plodovi mora su dobar izvor vitamina B12, kojeg stručnjaci povezuju s ublažavanjem simptoma depresije.

Ugljikohidrati podižu razinu serotonina pa si ispecite kokice, krumpir, tost ili napravite omiljenu tjesteninu. Ugljikohidrati iz povrća, voća i cjelovitih žitarica su još bolji izbor jer sadrže puno vlakana.

2. Zagrlite kućnog ljubimca

Ne kaže se bez razloga da je pas čovjekov najbolji prijatelj. No, u ovom slučaju ne mislimo samo na pse, već na bilo kojeg kućnog ljubimca kojem ćete pružiti ljubav i pažnju.

Naime, znanstveno je dokazano da osobe koje imaju kućnog ljubimca, imaju manje šanse oboljeti od depresije. Kada se igramo ili mazimo s njima, lako zaboravljamo na probleme. I ne brinite, ako nemate svog ljubimca, uvijek možete zagrliti tuđeg.

3. Riješite probleme kroz razgovor ili uz fizičku aktivnost

Ako simptomi depresije potraju duže, za pomoć se obratite stručnoj osobi. Porazgovarajte s liječnikom koji će, skupa s vama, otkriti uzrok depresije i otkloniti problem. Pronađite osobu ili grupu ljudi za borbu protiv depresije koja će vam pružiti podršku u teškim trenucima.

Ako niste osoba od puno riječi, tjelovježba je idealan izbor za vas. U većini slučajeva, fizička aktivnost može djelovati kao antidepresiv. Intenzitet i učestalost fizičke aktivnosti s vremenom povećavajte, a za početak je dovoljno prošetati na svježem zraku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije