Kako pretilost i anoreksija utječu na zdravlje srca?

Kako pretilost i anoreksija utječu na zdravlje srca?

Kako pretilost i anoreksija utječu na zdravlje srca?
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kontrola tjelesne težine je problem s kojim se susreće veliki broj ljudi. Zdrava tjelesna težina ne znači biti mršav, već imati optimalan postotak masnog, mišićnog i koštanog tkiva. Tjelesna težina uvelike utječe na zdravlje srca. Iako se anoreksija i bulimija javljaju kod oba spola, oko 85% slučajeva anoreksije i bulimije čine žene.

Održavanje zdrave tjelesne težine je ključno za zdravlje srca. Odgovarajući indeks tjelesne mase može smanjiti rizik od nastanka niza bolesti. Potrebno je biti aktivan, kontrolirati razinu kolesterola, jesti uravnoteženu i zdravu prehranu, regulirati razinu krvnog tlaka i šećera u krvi.

Pretilost i zdravlje srca

Pretilost povećava rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, dijabetesa i ateroskleroze. Sve su to faktori koji dramatično povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti. Bolesti srca su vodeći uzročnik smrti diljem svijeta.

Oolong čajem spriječite pretilost i dijabetes!

Nakupljanje plaka u krvnim žilama uzrokuje slabljenje cirkulacije krvi. Blokada samo jedne od važnih krvnih žila može uzrokovati srčani udar. Kada srce više ne može adekvatno pumpati krv tijelom, dolazi do zatajenja srca. Pretilost je povezana s nastankom apneje i nepravilnog srčanog ritma.

Anoreksija i zdravlje srca

Anoreksija ili izgladnjivanje je ozbiljan psihološki problem koji često završi smrću. Anoreksija uzrokuje manjak nutritivnih spojeva u tijelu. Dolazi do smanjenja volumena srca i opasno niskog krvnog tlaka. Srce počinje atrofirati, krvni tlak prestaje biti uravnotežen i povećava se rizik od nastanka srčanog udara.

Istražite utjecaj anoreksije na srce!

Neadekvatan unos hranjivih tvari uzrokuje opasnu neravnotežu elektrolita u tijelu, što može uzrokovati srčani udar, aritmiju pa čak i iznenadnu smrt. S postupnim debljanjem se problem uglavnom uspješno rješava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti