Kako smanjiti smrtnost rodilja

Kako smanjiti smrtnost rodilja

Kako smanjiti smrtnost rodilja
  • Objavljeno: Subota, 10.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci su otkrili brojne nove medicinske postupke koji bi mogli smanjiti smrtnost rodilja u zemljama u razvoju.

U izvješću koje je objavljeno u časopisu „BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology“ tvrdi se da bi nove metode mogle pomoći u sprečavanja i liječenju komplikacija u trudnoći i porodu u zemljama koje nemaju dovoljno sredstava za zdravstvenu zaštitu.

Više od pola milijuna žena umire svake godine diljem svijeta zbog komplikacija u trudnoći koje uključuju krvarenje nakon poroda, eklampsiju, težak porod, infekcije i nestručno izveden pobačaj.

Većina žena umre u zemljama s loše razvijenim zdravstvenim sustavom, u kojima stručnjaci uglavnom ne prate tijek trudnoće, a nema ni stručnjaka osposobljenih za pružanje hitne medicinske pomoći trudnicama.

U spomenutom izvješću predlaže se upotreba nekih novih medicinskih postupaka, kao što su misoprostol i pojednostavljena tehnika carskog reza, što pruža mogućnost nošenja s komplikacijama u područjima gdje lijekovi, osposobljeni liječnici i zdravstvene ustanove nisu toliko dostupni.

Misoprostol je lijek koji se daje kako bi spriječio krvarenje nakon poroda tamo gdje oksitocin nije dostupan. Krvarenje nakon poroda najveći je uzrok smrti majke u africi i Aziji, te se procjenjuje da je uzrok smrti 140 000 žena svake godine.

Lijek se može uzeti i oralnim putem, što je i dodatna pogodnost u zemljama gdje ne postoji mnogo osoba koje znaju pravilno dati injekciju. Može se upotrebljavati i za liječenje komplikacija povezanih s nestručno obavljenim pobačajem i nepotpunim spontanim pobačajem.

Autori također preporučaju i ističu pojednostavljenu metodu carskog reza. Smatra se da oko šest milijuna žena svake godine ima problema s otežanim porodom, nemaju pristup hitnoj ginekološkoj pomoći, i često moraju izdržati agoniju koja može završiti smrću djeteta, a moguće i majke.

Zdravstveni stručnjaci ističu da se pojednostavljeni carski rez može izvesti i u zdravstvenim ustanovama s oskudnijim mogućnostima obavljanja medicinskih zahvata.

Profesor Philip Steer, glavni urednik spomenutog časopisa, izjavio je kako je „neprihvatljivo“ da žene svaki dan umiru zbog komplikacija vezanih za trudnoću i porod koje se mogu spriječiti i liječiti.

„Primjena novih tehnologija, odgovarajuće financiranje i politička volja najvažniji su za rješavanje problema maternalnog pomora,“ zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti