Kako usamljenost utječe na zdravlje

Kako usamljenost utječe na zdravlje

Kako usamljenost utječe na zdravlje
  • Objavljeno: Utorak, 18.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici otkrivaju da osjećaj izdvojenosti iz društva ometa san, povećava razinu krvnog tlaka, hormona stresa i negativno utječe na imunološki sustav. Također može povećati rizik od nastanka osjećaja depresije.

Starije osobe, koje žive same, se ne moraju nužno osjećati usamljeno ako sudjeluju u društvenim aktivnostima i što češće se druže s prijateljima i obitelji. Starije osobe, koje imaju oslabljen vid ili sluh se također mogu osjećati usamljeno.

Provjerite zašto je samoća zdrava za dušu!

"Starije osobe mogu izbjeći usamljenost tako da ostanu u kontaktu s bivšim kolegama s posla, članovima obitelji i prijateljima, ali i da se uključe u neke društvene udruge i aktivnosti za starije osobe", izjavio je prof. John Cacioppo.

Istraživanja su pokazala da osjećaj izdvojenosti iz društva može značajno smanjiti kvalitetu života, ali i povećati rizik od nastanka medicinskih stanja opasnih po život, kao što su pretilost, bolesti srca i srčani udar.

Biti sam i biti usamljen nije isto. Osoba, koja je sama i izbjegava društvene događaje ne mora nužno biti i usamljena. Također, za neke osobe prostorija puna ljudi neće ublažiti osjećaj usamljenosti.

Usamljenost je nešto na što pojedinac mora samostalno djelovati, a ne očekivati djelovanje od strane drugih ljudi.

Naravno da možete potražiti pomoć okoline ako se s usamljenošću ne znate nositi sami, ali isto tako trebate prihvatiti da je isključivo na vama hoćete li se prestati osjećati usamljeno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti