Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako usamljenost utječe na zdravlje

Kako usamljenost utječe na zdravlje

Kako usamljenost utječe na zdravlje
  • Objavljeno: Utorak, 18.02.2014.
  • Broj pregleda: 563
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici otkrivaju da osjećaj izdvojenosti iz društva ometa san, povećava razinu krvnog tlaka, hormona stresa i negativno utječe na imunološki sustav. Također može povećati rizik od nastanka osjećaja depresije.

Starije osobe, koje žive same, se ne moraju nužno osjećati usamljeno ako sudjeluju u društvenim aktivnostima i što češće se druže s prijateljima i obitelji. Starije osobe, koje imaju oslabljen vid ili sluh se također mogu osjećati usamljeno.

Provjerite zašto je samoća zdrava za dušu!

"Starije osobe mogu izbjeći usamljenost tako da ostanu u kontaktu s bivšim kolegama s posla, članovima obitelji i prijateljima, ali i da se uključe u neke društvene udruge i aktivnosti za starije osobe", izjavio je prof. John Cacioppo.

Istraživanja su pokazala da osjećaj izdvojenosti iz društva može značajno smanjiti kvalitetu života, ali i povećati rizik od nastanka medicinskih stanja opasnih po život, kao što su pretilost, bolesti srca i srčani udar.

Biti sam i biti usamljen nije isto. Osoba, koja je sama i izbjegava društvene događaje ne mora nužno biti i usamljena. Također, za neke osobe prostorija puna ljudi neće ublažiti osjećaj usamljenosti.

Usamljenost je nešto na što pojedinac mora samostalno djelovati, a ne očekivati djelovanje od strane drugih ljudi.

Naravno da možete potražiti pomoć okoline ako se s usamljenošću ne znate nositi sami, ali isto tako trebate prihvatiti da je isključivo na vama hoćete li se prestati osjećati usamljeno.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti