Pušenje i rak mokraćnog mjehura

Pušenje i rak mokraćnog mjehura

Pušenje i rak mokraćnog mjehura
  • Objavljeno: Petak, 08.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U osvrtu na istraživanja objavljena u časopisu Journal of Urology, istraživači su pronašli jednu nedavnu studiju u kojoj je samo nešto više od jedne trećine odraslih ljudi bilo upoznato s činjenicom da pušenje povećava rizik od pojave raka mokraćnog mjehura. Suprotno tome, 98% je točno opisalo da je ta navika faktor rizika za rak pluća.

Čak štoviše, ispitivanje pacijenata u ranoj fazi karcinoma mokraćnog mjehura je pokazalo da je samo 22% znalo da pušenje doprinosi razvoju bolesti.

Sve ovo upućuje na ozbiljne nedostatke u edukaciji pacijenata, prema Dr. Setha A. Strope i Jamesu E. Montie s University of Michigan Health System u Ann Arboru.

Strope je izjavio u pisanoj izjavi da postoji velika praznina između saznanja pacijenta i njegovog trenutnog rizika. Smatra se da je pušenje odgovorno za polovicu slučajeva raka mokraćnog mjehura, naglasili su autori, tako da bi prestanak pušenja ozbiljno smanjio rizik pušača od te bolesti.

I pacijenti koji su uspješno liječeni zbog ranog stadija raka mokraćnog mjehura s prestankom pušenja bi si smanjili rizik od ponovnog povrata bolesti. U jednoj studiji, koju su pregledali Strope i Montie, ti pacijenti su smanjili svoj rizik od ponovne pojave bolesti za oko 30% u odnosu na pacijente koji su nastavili pušiti.

Usprkos svemu navedenom, istraživači su uočili da, mnogi pušači čak i oni koji su imali rak mokraćnog mjehura kažu da im doktor nikad nije savjetovao da prestanu. U državnoj studiji odraslih u Americi, samo polovica pušača koji imaju liječnika su primili savjet da prestanu. I studija provedena u Velikoj Britaniji na pacijentima s rakom mokraćnog mjehura je opisala da je samo 7% pacijenta izjavilo da im je njihov urolog savjetovao da prestanu pušiti.

Naša studija upozorava da bi liječnici trebali puno bolje komunicirati s pacijentima glede rizika, i upućivati ih na programe za prestanak pušenja, zaključio je Strope.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti