Kava smanjuje rizik za depresiju

Kava smanjuje rizik za depresiju

Kava smanjuje rizik za depresiju
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudi koji piju dvije ili tri šalice dnevno, imaju 15 posto manju pojavu depresije od onih koji rijetko piju kavu.

Istraživači ističu kako nisu dokazali da kofein štiti od depresije, no naglašavaju kako se čini da ipak postoji nekakav "odgovor tijela ovisan o dozi". To jest, oni koji su pili najviše kave, skloniji su da će najmanje patiti od depresije.

Na primjer, oni koji su dnevno konzumirali pića koja sadrže 550 mg ili više kofeina, što je ekvivalent četiri ili više šalica kave, imali su 20 posto manji rizik od razvoja depresije za razliku od onih koji su minimalno konzumirali.

Michael Lucas i kolege s Harvard School of Public Health, promatrali su kroz deset godina više od 50.000 zdravih žena, čija je prosječna starost bila 63.

Istraživači su se bavili procjenom konzumacije kofeina u svim vrstama pića, a zatim su pratili nove slučajeve depresije.

Telegraph prenosi kako su autori napomenuli kako su se kod promatrane skupine "slučajevi depresije smanjili na način koji je ovisio o dozi , to jest s povećanjem potrošnje kave s kofeinom."

Međutim, istraživači naglašavaju kako je ovo samo opservacijsko istraživanje, te da ono stoga "ne može dokazati da kofein ili kava s kofeinom smanjuje rizik od razvoja depresije, već da samo sugeriraju mogućnost takvog zaštitnog učinka."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti