Kako se riješiti PMS-a i preživjeti te dane u mjesecu

Kako se riješiti PMS-a i preživjeti te dane u mjesecu

Kako se riješiti PMS-a i preživjeti te dane u mjesecu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Još uvijek se ne zna što točno uzrokuje PMS, ali je zato poznato da se simptomi s godinama mogu i pogoršati. Kako bi si olakšale one dane u mjesecu, žene bi trebale uvesti određene promjene u način života jer se pažljivijim odabirom prehrane, tjelovježbom i smanjenjem stresa PMS može znatno ublažiti.

Gotovo 90 posto žena svakoga mjeseca osjeća manje ili veće tegobe izazvane predmenstrualnim sindromom. PMS se javlja u posljednja dva tjedna menstrualnog ciklusa, a može trajati od dva do deset dana. Iako su simptomi individualni, poznato je da PMS karakteriziraju anksioznost, tuga, depresija, promjene raspoloženja, nesanica ili prevelika potreba za spavanjem, umor, letargija, smanjeni libido, slabija koncentracija, vrtoglavica, želja za određenom hranom, poteškoće u koordinaciji, glavobolja, bol u trbuhu i prsima te osjećaj nadutosti. Simptomi se s godinama pojačavaju i, ako se ništa ne učini da tegobe prestanu, stanje se s vremenom pogoršava.

Iako se PMS-om već dvadesetak godina bave mnogi istraživači, još uvijek nije poznato što ga točno uzrokuje. Međutim, rezultati pokazuju da se već i minimalnom promjenom životnoga stila brojne tegobe mogu ublažiti ili čak potpuno ukloniti. Najznačajniji koraci u liječenju PMS-a su: promjena prehrane, tjelovježba i uklanjanje stresa.

Prehrana je ključna

Iako se u danima PMS-a javlja pojačana želja za slanim i slatkim, upravo takve namirnice treba izbaciti iz prehrane. Slana hrana izaziva nakupljanje tekućine, a time i osjećaj nadutosti i osjetljivosti te je stoga treba izbjegavati. Simptome dodatno pogoršavaju i slatkiši, umjesto kojih se savjetuje uzimanje voća i povrća, voćnih jogurta, a preporučuje se i suho voće.

Od velike koristi može biti prestanak konzumiranja mliječnih proizvoda, osobito sladoleda, svježeg sira i vrhnja. Umjesto toga, savjetuju stručnjaci, u prehranu treba ubaciti sojino mlijeko, ali i ostale sojine proizvode. Alkohol, kavu i ostale kofeinske napitke potrebno je izbjegavati čak i u malim količinama jer povećavaju razdražljivost i promjene raspoloženja.

U vrijeme PMS-a savjetuje se i uzimanje cjelovitih žitarica, margarina i ribe koji su bogati vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama jer su to namirnice koje će ublažiti neugodne simptome. Stručnjaci savjetuju i povećani unos povrća poput šparoga, salata, artičoka, ali i voća poput jagoda i lubenica koji su prirodni diuretici. U danima PMS-a prednost se daje malim obrocima koji polagano ulaze u krv i ne izazivaju pad šećera ispod poželjnih vrijednosti.

Redovita fizička aktivnost

Osim pravilnom prehranom, neugodni simptomi PMS-a mogu se ublažiti i fizičkom aktivnošću. Umor, razdražljivost i depresija najlakše se mogu pobijediti redovitom tjelovježbom. Preporučuju se aerobne tjelovježbe u trajanju od dvadesetak minuta, i to tri puta tjedno. Najbolja je šetnja, lagano trčanje, plivanje, vožnja biciklom ili rolanje. Bavljenje timskim sportovima poput odbojke ili košarke nije zabranjeno, ali u danima PMS-a ne preporučuje se vježbanje u teretani jer previše propterećuje organizam koji se nalazi u osjetljivom stanju. Manjak tjelesne aktivnosti liječnici navode kao jedan od glavnih razloga koji pridonose predmenstrualnim tegobama, stoga je u životni stil nužno uvesti i redovitu tjelovježbu.

Promjenama protiv stresa

Stres se ubraja među glavne moguće uzročnike PMS-a, stoga ga je važno svesti na najmanju moguću mjeru. Emocionalni stres povećava razinu određenih hormona, ali smanjuje razinu serotonina i dopamina koji su odgovorni za dobro raspoloženje. Upravo zato žene u danima PMS-a budu tužne, plačljive i neraspoložene. Kako bi se te tegobe ublažile, potrebno je posvetiti se sebi i stvarima koje će izazvati dobro raspoloženje. Preporučuje se gledanje komedija i čitanje knjiga, razgovor s bliskim osobama ili boravak u prirodi. Uklanjaju stresa pomažu i meditacija te molitva.

Iako se teži slučajevi PMS-a mogu liječiti i medikamentima, znanstveno je dokazano da se promjenom načina razmišljanja i emotivnih obrazaca tegobe izazvane predmenstrualnim sindromom mogu smanjiti. Često se iza PMS-a kriju problemi poput suočavanja s vlastitim osjećajima ili nezadovoljstva načinom života. Važno je stoga raditi na sebi i pronaći ljude, stvari i hobije koji će život učiniti veselijim i bogatijim, a samim time i smanjiti tegobe PMS-a.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije