Ovo piće uzrokuje upalu mišića i ometa trening

Ovo piće uzrokuje upalu mišića i ometa trening

Ovo piće uzrokuje upalu mišića i ometa trening
  • Objavljeno: Srijeda, 01.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Hidracija je izuzetno bitna, pogotovo ako redovito trenirate ili se bavite određenom fizičkom aktivnošću. Tijelo treba svakodnevno hidrirati, neovisno o tome planirate li trening ili ste ga taman odradili, bitno je samo da organizam svakodnevno dobije dovoljno tekućine.

Konzumacija alkohola utječe na trening

Međutim, neke osobe smatraju da je bilo koje piće dovoljno dobro pa, umjesto vode, konzumiraju energetske napitke koji su puni šećera, a ponekad posegnu i za pivom ili nekim drugim alkoholnim pićem.

Nema ništa loše u tome da uživate u čaši vina ili izađete i popijete piće s prijateljima. No, ako trenirate, previše alkohola vam može poremetiti san, a kao posljedica toga može se javiti upala mišića, što naposljetku dovodi do osjećaja slabosti dok odrađujete trening i slabijih rezultata.

U nastavku otkrijte sve što trebate znati o povezanosti alkohola i upale mišića.

San je neophodan

San je neophodan svima jer opruža oporavak od mentalnog i fizičkog umora koji nastaje tijekom dana zbog svakodnevnih aktivnosti. Nedostatak sna i loša kvaliteta sna povezani su sa stresom, umorom i promjenama raspoloženja, a povećavaju rizik od kroničnih bolesti poput: bolesti srca, dijabetesa tipa II i mišićno-koštanih poremećaja. Prevelike doze alkohola remete san, što utječe na navedena medicinska stanja, ali i na izvođenje određenih vježbi.

Alkohol doprinosi upali mišića i lošem trening

Nakon konzumacije alkohola osjećat ćete se umorno zbog nedostatka sna, a primijetit ​​ćete da vam je tijelo bolno i osjetljivo, što su uobičajeni znakovi upale.

Osim toga, konzumacija alkohola utječe na kondiciju i izvedbu jer uzrokuje smanjenu motoričku koordinaciju, oslabljenu ravnotežu, odgođenu reakciju i druge čimbenike pa ste izloženi većem riziku od ozljeda ako ste mamurni ili neispavani dok trenirate.

Nakon konzumacije alkohola ne zanemarujte znakove tijela koje je umorno i sklono ozljedama. Radije preskočite trening, dobro se naspavajte i oporavite, a obavezno unesite dovoljnu količinu vode jer nakon alkohola možete ostati dehidrirani.

Stoga zapamtite sljedeće – ako vam predstoji veliki trening ili utrka, izbjegavajte piće s prijateljima jer svjesno konzumiranje alkohola može dovesti do pojačane upale i slabijeg učinka.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti